Online FiFa, challenges en maaltijden bezorgen voor jongeren tijdens de Ramadan

Foto: Susan Boom

WAALWIJK – Op donderdagavond 23 april start de Ramadan. Waar het voor de Islamitische gemeenschap gebruikelijk is om na zonsondergang samen te komen voor het avondgebed en de maaltijd, kan dan vanwege de corona-maatregelen niet. Verschillende organisaties in gemeente Waalwijk slaan de handen ineen en bieden jongeren leuke activiteiten aan in de Ramadanmaand.

Samen eten, samen chillen: jongeren komen tijdens de vastenmaand graag in groepen samen. Dat dat nu niet kan en mag, is niet makkelijk. Om jongeren toch iets leuks aan te bieden, sloegen de An-Nur Moskee, Abdulkadir Geylani Moskee, Somalische Stichting Waalwijk, ContourdeTwern en Jongerencentrum De Tavenu de handen ineen. Met support van GO Waalwijk organiseren ze tijdens de Ramadanmaand verschillende activiteiten. Zo worden er elke week sportieve work-outs en challenges op social media gedeeld en worden jongeren uitgenodigd voor een online ‘Ramadans’. Buurtsportwerker Elke Forkink: “We maken samen één grote online dans. Iedereen mag een kort filmpje met dansmoves mailen, waarna we een mooie Ramadans-film monteren die we aan het einde van de Ramadan online zullen delen.”

Goede daad en FIFA-toernooi

Jongerenwerkster Fatima Marbouh van Jongerencentrum De Tavenu roept jongeren op om mee te helpen aan een mooi initiatief van de Waalwijkse moslimgemeenschap. Fatima vertelt: “Gezinnen gaan thuis in eigen keuken koken voor anderen die het op dit moment financieel zwaar hebben. Om de maaltijden bij hen te bezorgen, hebben we hulp nodig. We gaan ervan uit dat jongeren de helpende hand aanreiken. Het past in de traditie van de Ramadan om een goede daad te verrichten.” Jongerencentrum De Tavenu is gesloten, maar de jongerenwerkers hebben dagelijks contact met jongeren, telefonisch of via mail.

Ook worden er allerlei online activiteiten georganiseerd. Zo vond afgelopen vrijdagavond een online FIFA-toernooi plaats. Fatima: “Op donderdagavond 23 april starten we weer een online FIFA20-toernooi dat de héle Ramadanmaand duurt. Elke week organiseren we een nieuw toernooi, elke week wint de nummer 1 een prijs. De vier weekwinnaars spelen vervolgens de finale. De állerbeste FIFA-speler wint de hoofdprijs en mag zich WK FIFA20 (Waalwijks Kampioen FIFA20) noemen.” Meedoen aan de activiteiten is gratis. Kijk voor meer informatie op www.gowaalwijk.nl en volg de sociale media van GO Waalwijk en De Tavenu.