Oorlogsslachtoffers Waalwijk leven voort dankzij herdenkingstegels

Voor het pand Markt 2 in Waalwijk zijn zaterdagmiddag 4 mei twee herdenkingstegels onthuld door burgemeester Nol Kleijngeld samen met de familie van Louis van Adelberg. Deze eerste twee tegels zijn blijvende herinneringen aan Waalwijkse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Later volgen er nog ongeveer 50 tegels.

Louis van Adelberg stierf in 1944 na herhaalde verhoren door de Gestapo, die plaatsvonden bij de SD in Den Bosch. Hermann Seinfeld woonde op hetzelfde adres op kamers. Hij was een jonge leerlooier die bij de Amstel werkte. Hij voetbalde met een bedrijfselftal tegen WSC en deed mee aan de Waalwijkse tenniskampioenschappen van 1939. Won er van Ot van Roessel en verloor er van Antoon Tielen jr. Via Den Bosch en Westerbork verdwijnt hij in de nacht en nevel van het Derde Rijk. Hij is nooit ouder dan 34 geworden. Mini-geschiedenissen die waarde hebben omdat ze bewijzen dat leven in vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vanavond tijdens de dodenherdenking in Waalwijk wordt er stilgestaan bij een derde Waalwijkse mini-geschiedenis.

Achtergrond herdenkingstegels

De herdenkingstegels zijn minimonumentjes ter herinnering aan omgekomen Waalwijkers die op dat moment op dat adres woonden. De tegels worden geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van Joodse slachtoffers of Verzetsstrijders vanwaar ze werden gedeporteerd of vermoord in de Tweede Wereldoorlog.

Het zijn geen struikelstenen (stolpersteinen) zoals eerst de bedoeling was. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig brengt sinds 1994 deze gedenktekens aan op de trottoirs voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord zijn gedreven: Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en mensen met handicaps. Maar de Duitser kunstenaar kan met zijn team nauwelijks voldoen aan de vraag vanuit Nederland en de rest van Europa. Daarom kiezen steeds meer gemeenten voor een alternatieve herdenkingstegels waar de dezelfde gedachte van uitgaat.

Werkgroep Oorlogsslachtoffers

Het initiatief van de herdenkingstegels in Waalwijk komt van de werkgroep Oorlogsslachtoffers bestaande uit de Waalwijkse heemkundekringen, het Streekarchief Langstraat Heusden Altena en een WO-II deskundige. Samen namen zij het initiatief om met herdenkingstegels stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit de gemeente Waalwijk. De gemeente Waalwijk ondersteunt dit initiatief van harte.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen