‘De 80’ komt met een 30 km-loop voor jongeren

Foto: De 80

WAALWIJK – Een wandeltocht van 30 kilometer speciaal voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Dat is de MiDi 80. Een nieuwe variant op de traditionele 80 van De Langstraat, die in 2018 op proef gehouden wordt.

Het bestuur van De 80 komt met de uitbreiding van het evenement tegemoet aan een langgekoesterde wens. “De roep om een wandelvariant voor jongeren werd afgelopen jaren steeds duidelijker”, vertelt bestuursvoorzitter Niels van der Pluijm. “Elk jaar houden we na De 80 een evaluatie. Een mooi moment om te kijken hoe we ons evenement kunnen blijven verbeteren. Uit die evaluatie en een recente peiling op onze Facebook-pagina bleek dat er behoefte is aan een verkorte 80.”

Een mooie opstap

Met de MiDi 80 (‘Met de D van dertig in de naam’) wil het bestuur jongeren op laagdrempelige wijze laten kennismaken met het grootste wandelevenement in de regio. “Zij zijn de toekomstige lopers van De 80. Velen hikken echter tegen de lange afstand van 80 kilometer aan, maar zouden wel willen kijken of ze een groot deel van de tocht kunnen halen. De MiDi vormt een mooie opstap naar het echte werk.”

De 80 in 3 varianten

De 80 van De Langstraat gaat dit jaar zijn 38e editie in. Sinds enkele jaren kent het grootste wandelevenement van De Langstraat al een variant voor kinderen tot 12 jaar: de Mini 80. In 7 jaar is dit wandelevenement in de middag voorafgaand aan de start van De 80 uitgegroeid tot een ongekend succes met zo’n vijftienhonderd deelnemers.

Start in Waspik

Anders dan de Mini 80 wordt de MiDi 80 tegelijkertijd met de ‘grote’ 80 gelopen. “De start is zondag om 7:00 uur in Waspik. Uitsluitend jongeren vanaf 12 tot 18 jaar kunnen zich inschrijven. Vanaf de leeftijd van 18 jaar op zondag 9 september is de gewone 80 je enige optie. De Midi 80 is dus echt voor de jongvolwassen wandelaars”, benadrukt Van der Pluijm.

250 lopers op proef

Voor de MiDi 80 zijn 250 inschrijfbewijzen beschikbaar. “Het gaat om een proef. We dachten aanvankelijk aan 500 plekken, maar willen voorkomen dat het te druk wordt op de route. Er lopen immers al circa 2.500 lopers van de grote 80 op de route. Om die reden hebben we ook nadrukkelijk gekozen voor het rustigste stuk om te starten.”

Finish in Waalwijk

Net als de gewone 80 finisht de MiDi 80 op het Raadhuisplein in Waalwijk. Om de Midi 80-lopers goed te kunnen onderscheiden van de wandelaars die finishen na 80 kilometer dragen de jongeren een speciaal MiDi 80-shirt dat ze bij hun inschrijving krijgen. “Ook deze wens hebben we vooraf al overgenomen. Zo proberen we zo goed mogelijk te blijven luisteren naar onze deelnemers en toeschouwers. We zijn bovenal blij dat nog meer mensen straks wandelplezier kunnen beleven tijdens het grootste spektakel van onze mooie regio”, aldus de voorzitter.

Inschrijven MiDi 80

Inschrijven voor de MiDi 80 kan vanaf 1 juni 2018 via de website van De 80. Deelname kost € 15,- per persoon. Let op: de inschrijving loopt tot en met 8 september 19.45 uur. “Er zijn slechts 250 startbewijzen beschikbaar. Wacht dus niet te lang, want vol is vol”, aldus Van der Pluijm.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen