Gemeente sluit 2017 positief af met een plus van 3,1 miljoen euro

Foto: Waalwijk.nieuws.nl

De gemeente Waalwijk hield in 2017 € 3,1 miljoen euro over. Dat komt door een aantal eenmalige meevallers. Dat blijkt uit de jaarrekening, die nu bij de accountant ligt voor controle.

Van dat geld is al € 1,4 miljoen opzij gezet voor uitgaven uit 2017 die in 2018 moeten worden gedaan. Jan van Groos, wethouder Financiën, kijkt positief terug op het jaar. “Het is ons gelukt om financieel in de pas te lopen. We hebben ons aan de gemaakte afspraken gehouden.”

De plus op de jaarrekening van € 3,1 miljoen euro valt € 0,2 miljoen lager uit dan werd voorzien in het najaarsbericht. Het college stelt de raad voor om het geld dat onder de streep overblijft te storten in de Algemene Reserve.

Wat zat er mee in 2017?

  • Het begrote nadelig saldo op de exploitatie van Baanbrekers viel € 550.000 lager uit, omdat we meer ontvingen van het Rijk dan begroot (buiggelden).
  • De gemeente gaf in 2017 € 250.000 minder uit aan rente. Bij de begroting wordt uitgegaan van een vastgesteld geschat percentage rente. Het percentage wordt van te voren voorzichtig ingeschat.
  • De hogere algemene uitkering uit het gemeentefonds en enkele nog niet uitgegeven reserveringen uit dat fonds lieten een voordeel zien van € 550.000.
  • Het verkopen van grond aan de Nederveenweg en van snippergroen leverde € 200.000 extra op.
  • De opgelegde dwangsommen brachten € 100.000 extra op.
  • De personeelskosten organisatie, onderhoud groen, een lagere storting in de voorziening pensioenen wethouders en meevallende kosten voor mensgerichte maatregelen zoals maatregelen aan wegen die de veiligheid van de gebruiker bevorderen, droegen elk 1 tot 2 ton bij aan het positieve saldo.

Wat viel er tegen in het huishoudboekje van 2017?

  • Een correctie van € 1,4 miljoen is uitgevoerd. Dit komt door een niet opgenomen storting in de reserve transities bij de begroting van 2017.
  • Een analyse van alle openstaande belasting- en overige debiteuren zorgde voor een extra storting van € 350.000 in de voorziening dubieuze debiteuren.
  • Op de onderdelen baggeren deel haven Waspik, stedelijke werkgelegenheidsprojecten, ruimtelijke plannen en geo-informatie werd een ton meer uitgegeven in 2017.

Reserves

Het afgelopen jaar putte de gemeente ook uit de reserves. Maar desondanks stegen de reserves in 2017 met € 3,9 miljoen naar € 84,3 miljoen. Dit wordt met name veroorzaakt door de winstneming in de grondexploitatie van € 8 miljoen.

Voor begrote negatief resultaat van Baanbrekers werd in het jaar al € 0,8 miljoen uit de reserves gehaald. Nu is gebleken dat dit bedrag niet nodig was. Daarnaast was er in de begroting 2017 al € 1,9 miljoen uitgehaald om zaken uit het huishoudboekje eenmalig te kunnen betalen. Uit de reserve Onderwijshuisvesting werd € 1,1 miljoen opgenomen voor de bekostiging van diverse onderwijshuisvestingsdoeleinden. De reserves van de programma’s Veiligheid, Binnenstad en Economie (€ 0,4 miljoen) werden bijvoorbeeld aangewend voor de aanleg van het Krophollerpark. De reserve van de Interimregeling Stedelijke Vernieuwing (ISV, € 0,7 miljoen) werd benut voor de overdracht van voormalig gebouw De Schoenhoorn aan Casade.

Grondexploitatie & winstneming

Het exploiteren van bouwgronden speelt zich buiten de normale exploitatie van de gemeente af en heeft geen invloed op het jaarrekeningresultaat. Vanwege de aantrekkende economie is de verkoop van bouwgrond, zowel voor bedrijventerreinen als woningbouw in 2017 weer toegenomen. De boekwaarde is € 30 miljoen.

Landelijk zijn nieuwe spelregels vastgesteld over wanneer gemeenten delen van hun winst over grond(complexen) moeten opnemen. Voor Waalwijk heeft de nieuwe berekeningswijze tot gevolg dat binnen de grondexploitatie extra winst genomen moest worden op de gronden van Haven I tot en met Haven VI en Haven Zeven (totaal € 7,3 miljoen) en op Landgoed Driessen (€ 0,4 miljoen). Ook kon een ‘potje in geval van nood’ voor het Raadhuisplein in Sprang-Capelle (€ 0,35 miljoen) komen te vervallen. Dit bleek niet nodig. Voor enkele andere projecten is een potje aangelegd (totaal € 0,15 miljoen).

Tevreden over 2017

“We kijken als college positief terug”, stelt wethouder Jan van Groos. “ Op een begroting van 150 miljoen zijn we erin geslaagd om ons aan de met elkaar en met de gemeenteraad gemaakte afspraken te houden. Dit is de laatste jaarrekening van het huidige college. Alle jaren van de afgelopen collegeperiode sloten we af met een positief resultaat. Daarnaast kent de algemene reserve een zodanige omvang, dat risico’s ook in de toekomst opgevangen kunnen worden. ”

De gemeenteraad kan pas na de accountantsverklaring en de reactie hierop van het college een besluit nemen over de jaarrekening. De financiële stukken worden in de raad besproken op 17 mei. Besluitvorming vindt later plaats.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen