Stop CO-vergiftiging

Foto:

Jaarlijks zijn er honderden incidenten met koolmonoxide die vaak tot gewonden leiden. De brandweer vraagt daarom met een landelijke campagne aandacht voor koolmonoxide, ook wel bekend als CO.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide is een zeer gevaarlijk gas. Het ontstaat wanneer een materiaal zoals olie, gas of hout niet helemaal verbrandt. Het risico is voornamelijk hoog in slecht geventileerde ruimtes, waar zich een cv-ketel, geiser, gaskachel of ander verbrandingstoestel bevindt.

Waarom is koolmonoxide een sluipmoordenaar?

Het gas is op geen enkele manier te ruiken, te proeven of te zien. Daarom wordt het gas ook wel de ‘sluipmoordenaar’ genoemd. Een vergiftiging, waardoor je bewusteloos kunt raken en zelfs kunt komen te overlijden, kan zo optreden.

Een koolmonoxidevergiftiging lijkt op een beginnend griepje en is dus lastig te herkennen als een vergiftiging. Let daarom dus extra op bij hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid, versnelde hartslag en verwarring.

Wat moet je doen bij koolmonoxidevergiftiging?

Vermoed je dat er sprake van koolmonoxidevergiftiging is in jouw huis? Zet dan alle ramen en deuren zo snel mogelijk open, waarschuw je familieleden of huisgenoten, ga meteen naar buiten en bel dan 112.

Vanaf het moment dat je geen koolmonoxide meer inademt, verdwijnen de symptomen binnen enkele dagen.

Hoe voorkom je een koolmonoxidevergiftiging?

Je kunt deze maatregelen nemen om de kans op blootstelling aan het gas zo klein mogelijk te maken:

  • Ventileer goed in je huis, zorg voor genoeg zuurstof in je huis.
  • Controleer je CV-ketel of geiser regelmatig (door een erkend vakman) en houd je schoorsteen en afzuigsysteem goed schoon.
  • Alarmeer bij het vrijkomen van het gas koolmonoxide. Plaats daarvoor een koolmonoxidemelder. Advies: schaf een melder aan waar de norm NEN-EN 50291 op de verpakking staat.

Kijk voor meer informatie op: www.brandweer.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen