112

Waalwijkse oplichter ontmaskerd door Opgelicht?! (AVROTROS)

Foto: Opgelicht?! AVROTROS

Een 28-jarige man uit Waalwijk, werd in de uitzending van Opgelicht?! van gisteren genadeloos ontmaskerd. In de uitzending kwamen vier gedupeerden aan het woord. Daarnaast is te zien hoe de Waalwijker de cameraploeg van AVROTROS op agressieve wijze van zich af probeert te schudden.

AVROTROS kwam de oplichter op het spoor dankzij het onderzoek van een groep van inmiddels 25 gedupeerden. Die bundelden enkele maanden geleden hun krachten om de structurele oplichtingspraktijken van de man uit Waalwijk in Noord-Brabant en daar buiten aanhangig te maken bij OM en politie. Door de publiciteit op te zoeken, wilde de groep er tevens aan bijdragen om anderen te behoeden voor oplichting van de man. ‘Deze man moet gestopt worden. Het is verschrikkelijk wat deze oplichter mensen aandoet”, aldus een van de leden van de Facebook-groep.

De Waalwijker werkt voornamelijk binnen de schilders- en klussenbranche, maar is er ook niet vies van om loodgieterswerk op te pakken. De man zoekt zijn slachtoffers met name via Facebook en brengt aan mensen offertes uit, die op Facebook een zoekopdracht naar een klusser of schilder hebben geplaatst.

Dankzij de uitzending van gisteren en de publiciteit in de provinciale media, zoals het Brabants Dagblad, hebben wederom vier gedupeerden hun weg naar de Facebook-groep weten te vinden. Met deze nieuwe leden erbij bedraagt het totale schadebedrag € 40.000. De totale som die deze onder bewind staande oplichter in luttele maanden bijeenharkte, valt naar verwachting aanzienlijk hoger uit. Overigens laat de redactie van Opgelicht?! weten dat zich ook bij deze omroep mensen hebben gemeld, die door de Waalwijker gedupeerd zijn.

De Waalwijker bediende zich van bestaande bedrijfsnamen of verzon ze. AS Schilderwerken (gedupeerde B.V. onder dezelfde naam uit Veenendaal), Van Dam Schilder en Klusbedrijf, Klusbedrijf Roels (gedupeerde EMZ uit Gulpen), Onderhoudsbedrijf Scheppers-Buinsters zijn slechts enkele van de voorbeelden. De naam van een van die bedrijven is dermate aangetast, dat het bedrijf nu afkoerst op een faillissement.

Wegens ‘verkwisting en/of hoge schulden’ heeft de Tilburgse rechtbank de Waalwijker op 4 september 2017 onder bewind gesteld. In tv-uitzending van gisteren meldt de bewindvoerder van ZEKER Financiële Zorgverlening B.V. (Almere): ‘Sjonge, jonge. Verrast door deze omvang. Hier ga ik niet meer mee verder. Dit stopt.’

De Waalwijker maakt gebruik van geldezels. Gezien het bewind heeft de man geen zeggenschap meer over een eigen bankrekening en kan hij zelf geen nieuwe rekening meer openen. Dus int hij het op criminele wijze verkregen geld via bankrekeningen van onder andere zijn partner, schoonvader, schoonmoeder, stiefvader en vader.

‘We hebben door ons recherchewerk zoveel gegevens over de man bijeengebracht, dat de politie in een gespreid bedje zou vallen. Maar dan moeten ze de zaak eerst wel écht serieus nemen en er werk van gaan maken’, aldus een lid van de besloten Facebook-groep Opkomen voor ons recht. Tot dusver heeft de politie de zaak afgeschoven en mensen die aangifte wilden doen tegen de Waalwijkse oplichter verwezen naar de civiele rechter, tot groot ongenoegen van de groep. Want die ziet in handelswijze van deze man structureel crimineel gedrag op grote schaal.

De leden van de groep gedupeerden zijn woonachtig in Oosterhout, Tilburg, Waalwijk, Dussen, ’s-Hertogenbosch, Kaatsheuvel, Dongen, Etten-Leur, Raamsdonksveer, Wouw, Waspik, Spang-Capelle, Vught, Rosmalen, Bergen op Zoom en Almere. Gedupeerde bedrijven, waarvan de bedrijfs- en NAW-gegevens wederrechtelijk worden of werden gebruikt, komen uit Gulpen, Veenendaal, Vlijmen en Rosmalen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen