112

Beweegaanbod voor senioren gebundeld in gids

John vd Hoven rijkt samen met Annika Jabroer de 1e Go Fit Beweeggids uit aan mevrouw Smolders
John vd Hoven rijkt samen met Annika Jabroer de 1e Go Fit Beweeggids uit aan mevrouw Smolders
Foto: Pix4Profs/Jules van Iperen

Dinsdag 22 september overhandigde John van den Hoven, wethouder sport van Gemeente Waalwijk het eerste exemplaar van de GO Fit beweeggids aan mevrouw Smolders, die even daarvoor samen met buurtgenoten deelnam aan een les cognitieve fitness. De beweeggids bundelt al het sport- en beweegaanbod in gemeente Waalwijk dat zich richt op senioren.

“Juist in deze tijd, waarin corona ons helaas nog steeds in z’n greep houdt, is het belangrijk om fit te blijven. Beweging houdt lichaam en geest langer gezond en draagt bovendien bij aan sociale contacten en een gevoel van verbondenheid. We zijn blij dat we daar met deze gids aan kunnen bijdragen”, aldus John van den Hoven, wethouder Sport van Gemeente Waalwijk. Met die woorden overhandigde hij het eerste exemplaar van de GO Fit beweeggids aan mevrouw Smolders uit Waalwijk.

‘Blijf bewegen’

Dat de GO Fit beweeggids deze week wordt gelanceerd is deels toeval, deels bewust gepland. Annika Jabroer, beweegcoach senioren, licht toe: “Het plan om deze gids samen te stellen ligt er al een tijdje. Corona zorgde in het voorjaar helaas voor vertraging, op dat moment lagen alle georganiseerde sport- en beweegactiviteiten immers stil. Wij startten daarop met het GO Fit beweegprogramma op locatie. Gedurende enkele maanden verzorgden we beweegmomenten op meerdere locaties. Inmiddels kunnen mensen weer naar sport- en beweegaanbieders toe, uiteraard met inachtneming van de RIVM-richtlijnen. Deze week is het de NOC*NSF Nationale Sportweek en gisteren was het Wereld Alzheimerdag. Vanuit GO Fit staan we daar uiteraard bij stil. Het is voor iedereen belangrijk om te bewegen, maar wie ouder wordt, moet daar zeker aandacht aan besteden.”

Beweegrichtlijnen

Hoeveel en welke beweging een mens nodig heeft, is onderzocht en vastgesteld door de Gezondheidsraad. De Beweegrichtlijnen voor ouderen adviseren om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen, bij voorkeur verspreid over de week en daarnaast twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, aangevuld met balansoefeningen. Annika vult aan: “Voorkom veel stilzitten en weet dat meer bewegen extra gezondheidsvoordeel oplevert!” De beweegrichtlijnen staan vermeld in de GO Fit beweeggids, samen met een overzicht van ruim veertig sport- en beweegaanbieders en ook een bloemlezing uit het culturele aanbod. Het aanbod is zeer divers, van yoga, jeu de boules en wandelen tot badminton en zwemmen. “Voor elk wat wils”, aldus Annika. Wie echter moeite heeft om te bepalen wat bij hem of haar past, kan een beroep doen op Annika. “Samen zoeken we uit welke activiteit aansluit bij de wensen en mogelijkheden. De GO Fit beweeggids helpt om samen door nemen welk aanbod er is.”

Verkrijgbaarheid

De GO Fit beweeggids is gratis verkrijgbaar. De gids zal de komende dagen worden verspreid via onder meer huisartsen, fysiotherapeuten, sport- en beweegaanbieders en is nu al beschikbaar bij ContourdeTwern Waalwijk (BaLade, Waalwijk) en op het gemeentehuis. Wie een exemplaar wil opvragen, kan hiervoor een mail sturen aan [email protected] of bellen naar 0416 – 760 160 (ma t/m vr tussen 9.00 en 12.00 uur). De gids is ook digitaal te raadplegen op www.gowaalwijk.nl (zoekterm: beweegactiviteiten senioren).

Over GO Waalwijk

GO Waalwijk stimuleert inwoners van gemeente Waalwijk om werk te maken van sport, gezondheid, bewegen en cultuur. Met allerlei programma’s worden aanbieders en activiteiten ondersteund, zoals GO Running, GO Walking en GO Play. Met het programma GO Fit worden beweegactiviteiten voor senioren onder de aandacht gebracht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen