112

Nieuwe trajectcontroles op provinciale wegen van start, N261 volgt later in het jaar

Vandaag is het Openbaar Ministerie gestart met het aanzetten van nieuwe trajectcontroles op provinciale wegen. De N414 tussen Bunschoten en Baarn was als eerste aan de beurt. Later volgen nog 19 trajectcontroles waaronder de N261 Waalwijk – Tilburg.

Provinciale wegen behoren tot de gevaarlijkste wegen van ons land. Om daar iets aan te doen, wordt dit jaar op twintig N-wegen trajectcontrole ingevoerd.

Uit een onderzoek van de ANWB bleek vorig jaar dat provinciale wegen de gevaarlijkste wegen van Nederland zijn. Zes procent van de wegen geldt als provinciaal, twintig procent van de dodelijke slachtoffers valt op dit soort wegen. In Nederland kwamen de afgelopen vier jaar 427 personen om het leven op een provinciale weg of fietspad. Trajectcontroles moeten daar nu verandering in gaan brengen.

Volgens het OM leert de ervaring dat op plekken waar trajectcontrole is automobilisten zich beter aan de maximumsnelheid houden. Omdat bij zo’n controle met twee camera’s wordt gemeten hoe lang iemand over een traject doet en dus wat zijn gemiddelde snelheid was is de pakkans voor hardrijders bijzonder groot.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen