Nieuwe stichting Digidromen trapt af in Tilburg en Waalwijk: ieder kind verdient een laptop

Foto: Digidromen

WAALWIJK / TILBURG – Laptops beschikbaar maken voor minder bevoorrechte kinderen in Nederland. Dat is waar Digidromen zich voor inzet. Op 26 juni is de stichting officieel van start gegaan. ‘Er zijn veel kinderen die geen laptop tot hun beschikking hebben, terwijl deze heel belangrijk is voor hun digitale ontwikkeling. De eerste paarhonderd laptops hopen we aan het eind van het jaar te hebben uitgegeven’, aldus directeur Karin van der Leest.

Minimaal 5% van de kinderen in Nederland leeft in armoede. Dat zijn maar liefst 1 à 2 kinderen per schoolklas. Digidromen wil de digitale kloof dichten tussen kinderen die in armoede leven en kinderen die welvarender opgroeien. De stichting ondersteunt gezinnen met schoolgaande kinderen die niet voldoende financiële middelen hebben om zelf een laptop aan te schaffen. Om zo te werken aan een wereld waarin alle kinderen gelijke kansen hebben om zich optimaal te ontwikkelen, ongeacht hun sociaaleconomische achtergrond.

Gelijke kansen voor ieder kind

Digidromen is opgericht door Tom Coehorst, eigenaar van IT-bedrijf EyeTi. Hij wil dat kinderen die in armoede leven niet achterblijven in de wereld van de moderne technologie. En dat zij net zoveel ontwikkelkansen krijgen als ieder ander kind. ‘Niet voor iedereen is de aanschaf van een laptop vanzelfsprekend, terwijl dit een belangrijk middel is voor onderwijs en persoonlijke groei. Door laptops te verstrekken streven we ernaar om de digitale kloof te overbruggen en kinderen de mogelijkheid te bieden om te leren en te ontdekken. Zodat zij ook kunnen meedoen en hun potentieel ten volle kunnen benutten’, aldus Tom.

Digidromen start in Tilburg en Waalwijk

Digidromen start in de gemeente Tilburg en de gemeente Waalwijk. Daar wordt nauw samengewerkt met lokale maatschappelijke organisaties: Stichting Leergeld Tilburg en Stichting Leergeld Waalwijk. Hun kennis van de lokale gemeenschap is essentieel om er zeker van te zijn dat de laptops bij de juiste gezinnen terecht komen. Zij gaan de kinderen selecteren, doen eventuele huisbezoeken en verzorgen de uitgifte, met eigen vrijwilligers. Digidromen hoopt snel uit te kunnen breiden naar andere steden en heeft de ambitie om eind 2026 operationeel te zijn in tien regio’s en in 2035 in heel Nederland.

Duurzame herinzet van afgeschreven hardware

Omdat duurzaamheid hoog op de agenda staat, gaat de stichting gebruik maken van refurbished laptops, die afgeschreven zijn in het bedrijfsleven. Hiervoor gaat Digidromen de samenwerking aan met Aces Direct. De laptops worden opgeknapt bij Solid Circle uit Waalwijk (onderdeel van Aces Direct). Door ze beschikbaar te stellen aan kinderen uit gezinnen met onvoldoende financiële middelen, krijgen de laptops een tweede leven waar ze meer dan goed van pas komen. En natuurlijk voorzien van de nodige accessoires, zoals een muis, hoofdtelefoon, laptoptas en de juiste software.

Helpdesk voor vragen

Mochten kinderen problemen krijgen met hun laptop, dan is er een telefonische helpdesk beschikbaar waar ouders of kinderen terecht kunnen met vragen. Mocht de laptop defect raken dan zorgt de BeterProjecten van Contour de Twern voor reparatie. Hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Of de kinderen krijgen een nieuwe.

Het bedrijfsleven en particulieren activeren voor donaties

De stichting is afhankelijk van inkomsten uit fondsenwerving en donaties. EyeTi doet een belangrijke investering in de vaste kosten van de stichting, zoals de kosten van personeel en huisvesting, zodat de opstart van de stichting mogelijk is. Er zijn echter fondsenwervende middelen nodig voor het beschikbaar stellen van laptops, accessoires en de telefonische helpdesk. Met deze middelen hopen we zoveel mogelijk kinderen te voorzien van laptops en bijbehorende accessoires.

Wil je als bedrijf afgeschreven laptops of andere hardware doneren, dan kun je contact opnemen via 073-2032745 of [email protected]. Wil je een financiële bijdrage leveren dan kan dat via www.digidromen.nl. Heeft jouw kind een laptop nodig en leef je onder de lage inkomensgrens, doe dan een aanvraag in jouw regio bij www.leergeldtilburg.nl of www.leergeldwaalwijk.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen