Vaste telefoon verdwijnt, glasvezel aansluitingen nemen toe maar activatie blijft achter

Foto: Wikimedia / JopkeB

De vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit het dagelijks leven van Nederlanders, zo blijkt uit de recente Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Vaste Telefonie

Het aantal aansluitingen voor vaste telefonie daalde in het eerste kwartaal met 0,8 procent naar 4,23 miljoen. Ook belden mensen bijna vijf procent minder via de vaste lijn, met een totaal van 1,16 miljard minuten.

Mobiele Telefonie

Er werden iets meer mobiele abonnementen afgesloten, meldt de ACM. Het totale aantal mobiele belminuten bleef gelijk op 9,7 miljard, terwijl het mobiele dataverbruik steeg met 1,7 procent tot 549 miljoen gigabyte. Steeds minder mensen kiezen voor de combinatie van telefoon, internet en televisie bij dezelfde aanbieder. In plaats daarvan zijn bundels met alleen internet en televisie populairder geworden.

Glasvezel

Glasvezel blijft groeien. Meer dan 7,38 miljoen huishoudens hebben een glasvezelnetwerk voor de deur, waarvan ruim een derde ook daadwerkelijk een abonnement heeft. Dit aantal is iets toegenomen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar.

Glasvezel in Waalwijk

In Waalwijk hebben 24.085 van de 25.673 huishoudens toegang tot glasvezel, wat neerkomt op een dekking van 94 procent. Van deze aansluitingen is 10 tot 20 procent geactiveerd, volgens de Glasvezelkaart Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen