Pas op voor grasaren: gevaar voor huisdieren in ongemaaid gras

Foto: Politie

Door de actie “Maai Mei Niet” staat op veel plekken het gras torenhoog. Gemeenten maaien dan een poosje niet om zo de insecten te helpen. Echter, niet alle dieren worden hier blij van.

Grasaren komen voor in het voorjaar en de zomer, wanneer het gras gaat bloeien. Je vindt grasaren vooral in gebieden waar niet of nauwelijks gemaaid wordt, waardoor grasaren goed kunnen groeien. De groene grasaren worden dan meer geel van kleur door uitdroging en vallen in losse zaden uit elkaar. Aan die zaden zitten weerhaakjes. Door de weerhaakjes kunnen de grasaren in de vacht van een dier naar voren of in de huid kruipen, vandaar de bijnaam kruipers.

Een grasaar kan bij huisdieren problemen geven. Vaak kruipen ze tijdens het uitlaten bij honden tussen de tenen. Maar ze komen helaas ook regelmatig in oren, ogen, neus, keel en longen terecht, waar ze veel schade kunnen toebrengen. Als een dier een grasaar in zijn oor heeft gekregen, kan hij met zijn kop gaan schudden of met zijn oren gaan klapperen. Een grasaar in de neus kan niezen veroorzaken. Loopt een dier mank? Dan kan het zijn dat er een kruiper via de voet het lichaam is binnengedrongen.

Let ook op signalen zoals zwellingen, ontstekingen en open wondjes waar vocht uitkomt. Het dier loopt de meeste kans een grasaar op te lopen in gebieden met hoger gras. Controleer je dier(en) dan ook regelmatig. Mocht het dier last hebben van een grasaar en lukt het niet deze in zijn geheel te verwijderen, neem dan contact op met je dierenarts. Zie je een ander dier dat hier last van heeft, waarvan je de eigenaar niet kent, zoals een zwerfkat? Neem dan contact op met Meldpunt 144.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen