Onderzoek: 35,4% van Brabantse woningen heeft energielabel A, in Waalwijk 34,8%

Foto: Pixabay

Uit onderzoek van Independer, gebaseerd op de energielabelregistratie van de RVO, blijkt dat bijna 255.000 woningen in Noord-Brabant een energielabel A hebben, wat neerkomt op zo’n 35,4% van alle woningen in de provincie. Dit percentage ligt iets hoger dan het landelijke gemiddelde van 34,5%. In Waalwijk ligt dit percentage op 34,8%.

In Noord-Brabant zijn er aanzienlijke lokale verschillen. Helmond is de duurzaamste gemeente, met 43,5% van de woningen voorzien van energielabel A. “Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd, moet een energielabel hebben, waarbij A staat voor energieneutraal en G voor zeer energie-inefficiënt. Woningen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en meestal een duurzame energiebron”, aldus Joris Kerkhof, energie-expert bij Independer.

Duurzaamste gemeenten in Noord-Brabant

Helmond is koploper in duurzaamheid, gevolgd door Oosterhout en Bernheze. De top 5 gemeenten met het hoogste percentage duurzame woningen zijn:

1. Helmond: 43,5% van de woningen heeft energielabel A
2. Oosterhout: 41,3% van de woningen heeft energielabel A
3. Bernheze: 40,8% van de woningen heeft energielabel A
4. Boekel: 40,7% van de woningen heeft energielabel A
5. Tilburg: 39,6% van de woningen heeft energielabel A

In Cranendonck is het aandeel woningen met energielabel A het laagst, met slechts 22,4%. Ook Roosendaal (24,9%) en Bergeijk (26,6%) hebben relatief weinig energiezuinige woningen.

Energielabels uitgelegd

Het energielabel A kent verschillende niveaus, van A tot en met A ++++. Hoe meer plusjes, hoe energiezuiniger de woning. Een huis met energielabel A ++++ wordt ook wel een nul-op-de-meter woning genoemd, omdat het jaarlijks net zoveel energie opwekt als het verbruikt, en soms zelfs meer.

Energieslurpers in Noord-Brabant

In Nederland heeft 7,9% van alle woningen energielabel F of G, terwijl dit in Noord-Brabant 6% is. Deze labels zijn vaak te vinden bij oudere woningen met slechte isolatie en enkel glas. In Baarle-Nassau heeft zelfs 12,3% van de woningen energielabel F of G, gevolgd door Bergeijk en Alphen-Chaam met elk 10,4%. In Veldhoven komt dit soort woningen het minst voor, met slechts 3%.

Voor meer informatie over dit onderzoek, bezoek: Independer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen