112

Politie en OM waarschuwen: Toename babbeltrucs door nepagenten vraagt om alertheid

Foto: Politie Waalwijk

Nepagenten slaan de laatste twee maanden steeds vaker toe. Het aantal meldingen van babbeltrucs is de afgelopen maanden sterk gestegen, wat de politie en het Openbaar Ministerie (OM) zorgen baart.

Bij de meeste meldingen betreft het een poging om geld of waardevolle spullen te bemachtigen, waarbij de slachtoffers vaak niet in de val trappen. Echter, in één op de vijf gevallen lukt het de criminelen wel. De doelwitten zijn veelal oudere mensen, met een gemiddelde leeftijd van 78 jaar.

Zorgwekkend

De politie en het OM maken zich grote zorgen over deze toename. Ze roepen dan ook op om extra alert te zijn en verdachte situaties direct te melden. Deel preventietips met uw ouders, grootouders of andere kwetsbare personen die mogelijk doelwit kunnen zijn van deze oplichters die zich voordoen als politieagenten.

De politie besteedt extra aandacht aan deze zaken en investeert veel in onderzoeken om deze vorm van oplichting te stoppen en de daders op te sporen.

Werkwijze van nepagenten

De politie benadert mensen nooit telefonisch om naar hun kostbaarheden te vragen. Wij adviseren daarom om op dergelijke verzoeken niet in te gaan. Staat er iemand met zo’n verhaal voor de deur, bel dan direct 112.

De belangrijkste tips zijn:

  • Geef nooit waardevolle spullen, een pinpas of pincode af.
  • De politie vraagt nooit om waardevolle spullen (zoals sieraden) of een pinpas en/of pincode af te geven.
  • Wordt u gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn, hang dan op en bel zelf met de politie via 0900 – 8844.
  • Bel bij een verdachte situatie direct 112, bijvoorbeeld als er iemand voor uw deur staat die zegt van de politie te zijn.
  • Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook lijken.

Politielegitimatiebewijs

Om zeker te weten dat u te maken heeft met een echte politieagent, kunt u vragen naar het politielegitimatiebewijs. Dit is een kaart met naam, personeelsnummer en pasfoto. Het belangrijkste kenmerk van dit bewijs is het hologram, dat afwisselend het logo van de politie of het woord ‘politie’ toont wanneer de pas beweegt. Een politieagent in uniform hoeft zich niet uit eigen beweging te legitimeren, maar moet dit wel doen als u erom vraagt. Een agent in burgerkleding moet altijd uit eigen beweging zijn politielegitimatiebewijs tonen.

Vertrouwt u het niet? Neem dan contact op met het dichtstbijzijnde politiebureau of bel naar het algemene nummer van de politie: 0900 – 8844. Meer preventietips over babbeltrucs vindt u hier. Meer informatie over het politielegitimatiebewijs is hier te lezen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen