Zo houd je je hond warm in de winter

02 feb 2022, 15:05 Zakelijk
hondwarmwinter intekst
Julius-K9

Advertorial - Met het weer in Nederland is het goed om niet alleen jezelf voor te bereiden op koudere temperaturen, maar ook je hond ‘winterklaar’ te maken. Echt extreem koude temperaturen kennen we in Nederland niet, maar voor met name kleine en middelgrote honden kan het vanaf een graad of 7 boven nul al (te) koud zijn, met risico op onderkoeling. En vanaf 4 graden boven nul en alles daaronder geldt voor élke hond (ook de grote) dat je moet opletten voor onderkoeling of bevriezing.

Welke hond krijgt het snel koud?

Of je hond enigszins weerbaar is tegen kou, hangt af van het ras. Een aantal kenmerken spelen een belangrijke rol:

  • Vacht: hoe dunner de vacht, hoe sneller je hond het koud heeft.
  • Buik: als jouw hond een kale buik heeft, koelt hij sneller af.
  • Leeftijd: puppy’s kunnen minder goed tegen de kou dan honden die al iets ouder zijn. Ook oude honden zijn kwetsbaar, omdat ze hun lichaamstemperatuur minder goed onder controle hebben.
  • Gezondheid: een zieke hond is extra gevoelig voor kou.

Binnen: Wat kun je doen om je hond warm te houden in de winter?

Tip 1: Verzorg zijn poten

Dat er in de winter op straten, stoepen en fietspaden zout gestrooid wordt is voor ons ontzettend fijn, maar het zout kan bij honden voor gaan irriteren. Het kan aan de poten van je hond blijven plakken en zo in een wondje terecht komen. Plakken zout kun je voorkomen door de poten in te smeren met vaseline. Reinig na het uitlaten de poten van je hond met lauw water en bijvoorbeeld een potenreiniger en spoel zo het zout weg. Dit zorgt er ook voor dat de hond het zout niet van zijn poten kan likken en zo in zijn maag terecht komt (zie tip 7). Een andere manier om klevend zout te voorkomen is een beschermingsschoen .

Tip 2: Verzorg de vacht en stimuleer vachtgroei

Laat je hond in de winter zijn volle vacht houden, want juist zijn vacht is zijn bescherming tegen de kou. Het onderhouden van de vacht is ook in de winter belangrijk. Verwijder klitten en borstel grondig, want geklit haar houdt de kou minder goed buiten dan een verzorgde vacht.

Tip 3: Verwijder lange haren

Knip lang, overtollig haar tussen de voetzolen, aan de achterkant van de poten en onder de buik weg. Die haren zijn in de winter onhandig, omdat er sneeuwklompjes aan kunnen vasthechten. Die voelen voor een hond niet fijn en bemoeilijken het lopen, met name als er sneeuw en ijs onder de voetzolen plakken. Mochten er toch nog klompjes sneeuw aan de vacht vast kleven, knijp ze dan stuk. Trek ze nooit los.

Tip 4: Geef je hond niet te veel eten

Een stevigere hond met wat meer vet op de botten kan beter tegen de kou? Je hond extra eten geven in de winterperiode is geen goede manier om het te beschermen tegen kou. Uiteraard moet je hem genoeg energie geven, maar een hond die overvoert wordt, loopt het risico te dik te worden. Raadpleeg je dierenarts voor een winters voedingspatroon voor je hond.

Buiten: Tips voor buiten om je hond warm te houden

Tip 5: Houd je hond weg van koud of bevroren water

Heb jij ook zo’n hond die zonder pardon in een plas met koud water springt? Let in de winter dan goed op en weerhoud hem daarvan. Koud en bevroren water brengen namelijk risico’s met zich mee. IJs kan breken en je hond kan zo in een wak terecht komen, waar hij niet meer uit komt én de voetzolen van je hond kunnen vastvriezen aan het ijs, wat wondjes kan veroorzaken. Het drinken van ijskoud water kan maagkrampen, onderkoeling en zelfs een hartstilstand veroorzaken.

In hetzelfde rijtje pas het eten van sneeuw. Honden happen er graag in, maar grote hoeveelheden sneeuw kunnen voor allerlei maag en darmklachten zorgen, zoals misselijkheid en diarree.

Tip 6: Blijf in beweging

De lichaamstemperatuur van je hond daalt buiten snel. Houd daar rekening mee als je naar buiten gaat. Maak je wandeling wat korter en zorg dat je tijdens de wandeling niet te lang stil staat. Door beweging blijft je hond langer warm.

Tip 7: Aankleden

Met name voor kleine- en middelgrote honden biedt kleding een prima uitkomst in de winter. Sommige hondeneigenaren kleden hun hond aan omdat ze dat leuk vinden. Wij adviseren je om hondenkleding praktisch te houden: voor een betere bescherming in de winter tegen de kou.

Tip 8: Let op zoutvergiftiging

Even terug naar het strooizout dat we bij tip 1 bespraken. Dit zout kan de gezondheid van je hond ernstige schade toebrengen als hij er te veel van binnen krijgt, zoals hier te lezen valt. Belgische dierenartsen waarschuwden in de winter van 2019 voor zoutvergiftiging bij honden. Het dier kan er misselijk van worden en gaan braken of diarree krijgen. 4 milligram stooizout per kilogram hond of kat is dodelijk. Laat je hond buiten dus niet te veel van de grond eten en was het zout bij thuiskomst met lauw water van zijn poten.

Tip 9: De puntjes kunnen bevriezen

Controleer nadat je hond buiten is geweest specifiek de oorpunten en staartpunten. De kans op bevriezing is bij deze lichaamsdelen namelijk het grootste, zeker bij kleine honden. Als ze koud aanvoelen of verkleurd zijn (wit, rood of grijs) en/of droog en hard zijn, dan kunnen de puntjes bevroren zijn. Denk je dat dat het geval is, verwarm de lichaamsdelen dan met een deken of handdoek en raadpleeg je dierenarts.

Tip 10: Antivries en ruitontdooier zijn schadelijk

Antivries en ruitontdooier zijn krachtig goedjes die bevriezing van je auto-onderdelen voorkomt of snel je bevroren ruit ontdooien. Maar die kracht betekent dat je het spul niet in je lichaam moet krijgen. Zo is antivries voor honden erg giftig en ook ruitenontdooier kan gezondheidsschade opleveren. Een kleine hoeveelheid is al niet goed voor je hond. Houd hier rekening mee. Stilstaande auto’s kunnen namelijk kleine hoeveelheden antivries lekken. Antivries bevat ethyleenglycol en dat smaakt voor honden en katten zoet.

Extra tip: Pas op met warmtebronnen

Wil je na een wandeling je hond binnen snel weer op temperatuur krijgen, leg hem dan niet direct tegen een gloeiende radiator aan. Door de hitte kan de huid van de hond verbranden.

Wat moet ik doen als mijn hond het koud heeft?

Als je hond gaat rillen, moeizamer ademt, of zijn hartslag zwakker wordt, dan heeft hij het of koud of hij is flink aan het afkoelen. Hij kan dan wat lustelozer en meer op zichzelf zijn. Zie je een van deze symptomen, houd je hond dan goed in de gaten en zorg dat hij het weer warm krijgt.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: K9 Shop