WAALWIJK - Bij de nationale Vakwedstrijd Streekproducten zijn deze week maar liefst drie specialiteiten van Slagerij-Traiteur Van Roessel uitgeroepen tot kampioen. Daarnaast werden nog eens twee streekproducten van de Waalwijkse slager bekroond met goud.
Elke streek in ons land kent zijn karakteristieke producten, waarvan recepturen van generatie op generatie worden overgedragen. Om die ambachtelijke vakkennis en heritage te behouden, organiseert de Vereniging Worstmakende Ambachtelijke Slagers (VWAS) jaarlijks de nationale Vakwedstrijd Streekproducten. Slagerij-Traiteur Van Roessel in Waalwijk nam ook dit jaar deel en liet de keurmeesters vijf specialiteiten uit eigen slagerij en worstmakerij beoordelen. Vorig jaar werd de Brabantse zachte metworst uit Waalwijk uitgeroepen tot rubriekskampioen. Die titel ging ook dit keer opnieuw naar de Brabantse zachte metworst, maar meesterslager Dennis van Dun mocht daarnaast nóg twee kampioensbekers in ontvangst nemen: ook zijn Brabantse balkenbrij en Brabantse plaatham werden verkozen tot rubriekskampioenen. De worstenbroodjes en zure zult werden eveneens met goud bekroond.
Dennis van Dun is trots op deze bijzondere waardering en vierde een klein feestje met zijn team van vakslagers en meesterworstmakers. Hij vertelt: “Binnen ons familiebedrijf worden recepten van generatie op generatie doorgegeven. Al decennialang maken wij de lekkerste Brabantse zachte metworst, plaatham en balkenbrij: het zijn échte klassiekers in ons assortiment. Dat maakt deze kampioenstitels extra uniek. We doen regelmatig mee aan vakwedstrijden om onze producten te laten toetsen. Een onafhankelijke, kritische beoordeling door experts is namelijk erg waardevol. Het eindoordeel blijft natuurlijk altijd spannend. Ik ben dan ook trots dat we onze hoge kwaliteit vast weten te houden en opnieuw zijn uitgeroepen tot kampioen.”
“Onze Brabantse zachte metworst maken we volgens een geheim familierecept. Basis zijn varkensvlees en zacht spek, afkomstig van goed gehouden varkens die we zelf zorgvuldig selecteren. Aan het vlees voegen we een milde kruidenmelange en ook een scheutje rum toe. De worst roken we op beukenhout Het eindresultaat is een smeuiige, smeerbare worst op met een karakteristieke smaak. De Brabantse plaatham wordt ook gemaakt van goedgehouden Nederlandse varkens. Deze rauwe ham wordt met de hand gezouten. Daarna laten we ‘m drie maanden rijpen, waarna we de ham roken op smeulend beukenhout en dan nog eens minimaal twee maanden laten rijpen. Balkenbrij is natuurlijk een stukje nostalgie, gemaakt van varkensvlees, een speciaal kruidenmengsel en een goede bouillon. Heerlijk om krokant te bakken.”
Als meesterslager en meester worstmaker zet Dennis van Dun zich in om het slagersambacht in ere te houden. Zijn toonaangevende slagerij viert over twee jaar het 150-jarig bestaan en sleepte al veel nationale en internationale prijzen en titels in de wacht. De vakwedstrijd Streekproducten noemt hij toch wel extra speciaal: “Er is toenemende belangstelling van consumenten voor eerlijke producten die dichtbij huis worden gemaakt. Deze vakwedstrijd draagt bij aan de waardering voor ambachtelijk vakmanschap en daar zijn we blij mee.”