Moeilijk taalgebruik van de gemeente? Stuur je brief retour afzender!

Foto: Gemeente Waalwijk

WAALWIJK – De komende weken kunnen inwoners onduidelijke brieven van de gemeente terugsturen. Er zit dan een ‘Retour afzender’-sticker bij onze uitgaande brieven. Wij gaan daarna aan de slag om de moeilijke brief makkelijker te maken. Ook openen we een vast meldpunt voor onduidelijke teksten van de gemeente.

Een moeilijke brief gekregen?

Stuur hem terug, raden we inwoners aan. Komende weken doen we ‘Retour afzender’-stickers bij uitgaande brieven van de gemeente. Is een brief te moeilijk? Dan kan de inwoner een kopie van de brief naar ons terugsturen met de sticker op de envelop. Het origineel houdt de inwoner zelf. Bij elke sticker zit een briefje met extra uitleg.

Wat doen we nog meer?

Inwoners kunnen elke moeilijke tekst van de gemeente melden bij ons vaste meldpunt. Of het nu gaat om moeilijke woorden, vaktermen, lange zinnen en alinea’s of afkortingen. Kortom, alles wat een tekst lastig maakt om te lezen. Dan kijken wij hoe we de tekst duidelijker kunnen maken. Het meldpunt is te vinden op www.waalwijk.nl/taalmelding.

Waarom is dit belangrijk?

We zijn er voor onze inwoners. Dus is het belangrijk om ons werk goed te kunnen uitleggen. Denk aan een brief over de herinrichting van de straat, of een besluit over een kapvergunning. Maar ook een webpagina over een subsidie of een mail over het pgb. Onze brieven, nieuwsbrieven, e-mails, folders, websites en de gemeentepagina horen duidelijk en begrijpelijk te zijn. Voor iedereen!

Waarom deze stickeractie?

We zijn al goed bezig! 38% van onze inwoners vindt onze teksten makkelijk. Dat blijkt uit onze enquête uit 2022 onder 267 inwoners. Maar we zijn er nog niet. Vooral onze brieven vinden inwoners nog vaak te moeilijk. Dat komt volgens hen door de vele vaktermen, en ingewikkelde en lange zinnen.

Wat hebben we al gedaan?

We proberen nieuwe teksten zo duidelijk mogelijk te maken. En bestaande teksten herschrijven we als die te moeilijk zijn. Ook trainen we collega’s om begrijpelijk te schrijven. Maar we zien niet alles. Daar hebben we onze inwoners bij nodig! Samen gaan we voor duidelijke taal bij de gemeente Waalwijk.

Waar is de sticker van?

De stickers komen van Steffie, een onderdeel van Leer Zelf Online. Deze stichting wil mensen zelfredzaam maken. Dat doen zij met toegankelijke en begrijpelijke informatie. En met acties zoals de ‘Retour afzender’-sticker. Iedereen kan een stickervel aanvragen, maar als gemeente Waalwijk hebben wij groot ingeslagen. We hebben 25.000 stickers besteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen