Waalwijk zet in op uitvoeringskracht voor ambities

Foto: Waalwijk.nieuws.nl

WAALWIJK – Aan ambities geen tekort in Waalwijk. Voor de ambities uit het coalitieakkoord ‘Samen werken aan de toekomst’ is uitvoeringskracht nodig. In de kadernota voor 2024 ligt het accent dan ook op deze uitvoeringskracht om bestaande ambities te realiseren. Door de oorlog in Oekraïne hebben we nóg meer uitdagingen. Denk aan de vluchtelingen, maar ook de sterk stijgende prijzen. Dit raakt onze inwoners, bedrijven en de gemeente zelf enorm. Ook dat is duidelijk te zien in de kadernota.

In Waalwijk vinden we het belangrijk dat alle inwoners uit Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik mee kunnen of blijven doen. Daarom blijven we geld beschikbaar stellen voor initiatieven als Team 12, het jongerenpunt en het leerwerkloket,” aldus wethouder financiën Timon Klerx. De hele samenleving, jong en oud, staat centraal voor Waalwijk in haar begroting. Zo wordt het programma jeugd verder vormgegeven. Dit doet Waalwijk op basis van de koers sociaal domein: voorkomen is beter dan genezen. Zo wordt er een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor het starten met indicatievrije zorg.

Daarnaast blijft Waalwijk werken aan een aantrekkelijke binnenstad. Naast investeren in evenementen in de stad blijft de transformatie van De Els en het gebied daaromheen een speerpunt. Maar ook de economie wordt niet vergeten. Waalwijk blijft inzetten op de realisatie van de nieuwe insteekhaven en het GOL (Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat).

Wethouder Timon Klerx biedt zijn eerste kadernota aan de gemeenteraad aan: “We hebben een evenwichtig pakket aan voorstellen opgenomen in de kadernota. We geven uitwerking aan onze ambities uit het coalitieakkoord en zorgen voor voldoende slagkracht voor onze organisatie. Dit doen we allemaal voor het Waalwijk van nu en voor een gezond en welvarend Waalwijk van morgen.”

Meerjarenbegroting

Voor het eerst sinds jaren is de meerjarenbegroting van de gemeente Waalwijk niet sluitend voor de kadernota. Dit komt door het financieel ravijn voor gemeenten vanaf 2026. De algemene uitkering van het gemeentefonds voor Waalwijk daalt van 99 miljoen euro in 2025 naar 90 miljoen euro in 2027. Wethouder Timon Klerx: “Dit gat is niet zomaar op te vangen. Dit heeft grote gevolgen voor onze begroting. Je kunt elke euro maar één keer uitgeven. Wij zetten daarom, net als alle andere gemeenten, via de VNG in op stevige onderhandelingen met de Rijksoverheid om dit niet zo drastisch te doen. Wij hebben het beste voor met onze inwoners, maar daar zijn wel inkomsten vanuit het rijk voor nodig.”

Waalwijk sluit 2022 positief af

De gemeente Waalwijk hield vorig jaar 14,3 miljoen euro over. Zo’n € 2,5 miljoen daarvan is nodig om voorgenomen ambities uit te voeren in 2023. De grootste meevallers in 2022 zijn de algemene uitkering voor € 5,9 miljoen, verkoop gronden (€ 2,0 miljoen). Een grote tegenvaller vorig jaar was een hogere bijdrage aan Baanbrekers (€ 1,9 miljoen). De financiële positie van de gemeente Waalwijk is goed. Waalwijk is tot 2026 prima in staat eventuele risico’s of tegenvallers op te vangen. De complete jaarrekening is te bekijken op https://waalwijk.begrotingsapp.nl

Raadsbehandeling

De gemeenteraad bespreekt de kadernota op donderdag 29 juni met inwoners en fracties. Op 6 juli vindt het kaderstellend debat plaats.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen