Nieuwjaarsboodschap burgemeester Sacha Ausems

Foto: Gemeente Waalwijk

WAALWIJK – Heeft u fijne feestdagen gehad? Heeft u alles even los kunnen laten? Waarschijnlijk sluimerde bij u ook het waakvlammetje van de crisis in uw achterhoofd. Het is ook niet niets. Heel wat problemen en uitdagingen waarmee we te maken hebben gehad afgelopen jaar. We gingen van de ene crisis naar de andere. Van corona, naar oorlog, hoge inflatie en energiecrisis. Van zorgen over gezondheid naar zorgen over veiligheid en geld. Er zitten mensen, in een klein of in een groot huis, letterlijk in de kou. Dat raakt me. Dat raakt ons allemaal.

Word ik dan pessimistisch? Nee, zeker niet. Want juist als het moeilijk is zie ik mensen in onze gemeenschap opstaan. Zoeken we samen weer een weg. We staan voor elkaar klaar. We passen ons aan. Dát is echt waar wij in Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik goed in zijn. Die veerkracht, steeds opnieuw een weg vinden, de verbinding met elkaar. En juist op dat sterke punt kunnen we elkaar ook in 2023 weer steunen.

Want zonder elkaar zijn we nergens. We hebben elkaar hard nodig. Dat liet u het afgelopen jaar weer goed zien. We vangen in onze gemeente veel Oekraïense vluchtelingen en statushouders op. Op grote én kleine locaties. Ik heb veel waardering voor de manier waarop u deze mensen ontvangt en voor ze klaarstaat. U neemt ze direct op in onze samenleving. Of het nu gaat om werk, school, speelgoed inzamelen, vrijwilligerswerk doen of hen betrekken bij een sportclub of andere vereniging.

Mensen maken het verschil. Honderden, misschien wel duizenden vrijwilligers zetten zich iedere week in voor een club of vereniging of gewoon voor de eenzame buurvrouw. Het afgelopen jaar heb ik weer veel van die inwoners en ondernemers mogen ontmoeten. Mensen die op wat voor manier dan ook moeite doen om de gemeente Waalwijk een stukje beter en mooier te maken. Daar ben ik al deze mensen ongelooflijk dankbaar voor.

Ik geloof in de kracht van samen. Samen, met elkaar komen wij ook door de moeilijke tijden heen. En komt u er niet uit? Schaamt u zich niet en zoek hulp. In de buurthuizen waar het lekker warm is en vrijwilligers u op weg kunnen helpen. Of ga met iemand van de gemeente om tafel.

Ik zei het al, Waalwijk vindt altijd een weg. We vinden ook dit keer samen weer een weg. Wij zijn van het mouwen opstropen, doorpakken, vooruit gaan, samen de schouders eronder. Dat is wie wij altijd zijn geweest. Dat is wie wij nu zijn. En dat is wie wij ook in de toekomst zullen zijn.

Denk ook dit jaar aan elkaar. Een klein gebaar heeft vaak een enorm effect, kan zorgen voor een groot geluksgevoel. Voor u en voor de ander. Een glimlach van een onbekende. Die eenzame buurman uit de straat uitnodigen aan tafel. Een boodschap doen voor iemand die ziek is. Koffie schenken in het buurthuis. Niet alleen de grote, maar zeker ook alle kleine hartverwarmende acties dragen bij aan een fijne hechte gemeenschap waar iedereen telt en iedereen meedoet! Ik wens u een gezond en liefdevol 2023 met veel kleine en grote geluksmomentjes.

Sacha Ausems
Burgemeester

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen