Een duurzame regio; ondernemen in circulaire tijden

Het afval van het ene bedrijf is het een startpunt voor een nieuw bedrijf, innovatie of businessmodel. Afval bestaat niet in de Circulaire Economie. Maar hoe ga je dit nu omzetten in geld, waarde en winst? Rabobank De Langstraat neemt ondernemers uit de regio mee op donderdag 13 september 2018.

Circulaire Economie

Dat de Nederlandse maatschappij de koers richting een Circulaire Economie heeft gezet is overduidelijk. Hoe pakken we dit dan in onze regio aan? We kunnen allereerst leren van elkaar en inspiratie zoeken bij de pioniers. En wat blijkt? Als ondernemers samenwerken, zijn de stappen gemakkelijker te nemen.

Kosten besparen en geld verdienen

Er zijn al heel veel ondernemers in de regio bezig met bijvoorbeeld recycling. Van afval kunnen we nieuwe producten maken. In onze tijdsgeest betekent ondernemen, duurzaam bezig zijn. Logisch, want duurzaamheid betekent winst. Het is namelijk een combinatie van kostenbesparing en extra opbrengsten. Door hergebruik van materialen, het opwekken van duurzame energie en energiebesparende maatregelen toe te passen, kunnen er daadwerkelijke kosten worden bespaard. Met innovatie, het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten en het aanboren van nieuwe klanten kan er met duurzaam ondernemen geld worden verdiend. Duurzaam ondernemen levert nieuwe businessmodellen op.

Voorbeelden vanuit de praktijk

We scheiden in Nederland al meer dan de helft van ons afval. Op de recyclinglocatie in Waalwijk neemt Coolrec de aanwezigen mee in de wereld van plasticrecycling afkomstig uit afgedankte elektronische apparaten. “Met samenwerking en innovatie kunnen we in de regio al heel veel stappen zetten richting een Circulaire Economie”, aldus Reinoudt Klokke, International Key Accountmanager Coolrec.

Ondernemer en oprichter van MUD Jeans, Bert van Son, deelt zijn ervaringen op het gebied van duurzaam ondernemen. “De nieuwe generaties zijn met andere dingen bezig, onze generatie moet hiervan leren en dit oppakken. We moeten op andere manieren zaken gaan doen.”

Hoe kunnen de ondernemers al deze inspiratie dan vervolgens omzetten in concrete acties? De rebels, Kiki en Daphne, gaan met de ondernemers aan de slag. Deze jonge ondernemers combineren hun passie, kennis en ervaring in marketing en duurzaamheid. Volgens de dames van A Different Rebel is het nu de tijd om duurzaam te ondernemen. “Het vertellen hiervan is minstens net zo belangrijk.”

Klaar voor de volgende stap

Het energielabel op je huis is vandaag de dag niet meer weg te denken. Maar hoe zit dat voor onze bedrijfspanden? In de nabije toekomst gaan we wellicht wel CO2 belasting betalen of extra rente betalen op niet-duurzame gebouwen.
Anke Verhagen, Business Developer Sustainability and Circulair Economy bij de Rabobank, biedt klanten inzicht in het eigen portfolio om op die wijze de klant te helpen met het zetten van vervolgstappen in het verduurzamen.

Aanmelden voor het evenement kan nog tot 10 september online via de website: https://www.rabobank.nl/lokale-bank/de-langstraat/een-duurzame-regio-ondernemen-in-circulaire-tijden/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen