Over hardlopen en clichés

Foto: Reinier Vos

De vakanties zitten erop. Iedereen zit weer in het ritme van werk en school. De dagen worden korter, het is zo weer kerst en… het is tijd om te gaan hardlopen!

In deze periode starten met hardlopen? Je zult waarschijnlijk aardig wat beren op de weg zien. Ik zal je de moeite besparen en er een aantal voor je opsommen:

  1. Het is slecht weer
  2. Het is zo vroeg donker
  3. Van hardlopen krijg ik blessures
  4. Ik vind het helemaal niet leuk

Dit zijn prima redenen om niet te gaan hardlopen. Er zijn echter ook prima redenen om bovenstaande te weerleggen:

  1. Hardlopen gaat het beste in temperaturen tussen de 4 en 12 graden. Fietsen en wandelen in de regen is niet lekker. Hardlopen in de regen is heerlijk (vraag maar aan iedereen die dit eens heeft gedaan).
  2. Ja het is vroeg donker, maar het halve zolenpad is volledig verlicht. Toch geen zin om voor of na je werk te gaan? Ga in je pauze en werk een half uurtje langer door.
  3. Hardlopen met de verkeerde opbouw of techniek is inderdaad blessure gevoelig. Met de huidige kennis over techniek, training en oefeningen is dit tot een minimum te beperken.
  4. De eerste paar rondjes zijn inderdaad niet leuk. Maar zoals bij alle zaken in het leven geldt; hoe beter het gaat, hoe leuker het wordt. Houd je vooruitgang bij met een app (Strava, Runkeeper ed.) en die flow komt vanzelf.

Bijt die eerste paar keer door en beloon jezelf met een betere conditie, een gezonde uitlaatklep en een gezonde verslaving. Neem even contact op als je hulp nodig hebt bij je techniek, je opbouw of toch een blessure hebt opgelopen. In een aantal sessies help ik je weer op weg.

Zie je toch nog beren op je pad? Wees niet bang, ze gaan binnenkort in winterslaap.

Reinier Vos

Fysiotherapie Reinier Vos
Berkhaag 36
5161 CC Sprang-Capelle
Tel: 06-30193324
[email protected]
www.fysiotherapie-reiniervos.nl