De missie van Lightronics: alle Waalwijkse bedrijven uitrusten met verlichting

Lightronics BV uit Waalwijk is al een grote speler als het gaat om straat-, tunnel-, wand- en plafondverlichting, het 70 jaar oude bedrijf richt zich sinds 2015 ook op een ander segment uit de verlichtingsmarkt: de industrie, met onder meer armaturen voor bedrijfshallen en kantoren. En in Waalwijk zitten een hoop potentiële klanten, schetst directeur Jos Spapens.

Het zal even wennen zijn voor Lightronics. Op het gebied van lantaarnpalen in dorpskernen en steden, de verlichting van fietstunnels, flatgebouwen en appartementencomplexen behoort het bedrijf tot de grote spelers van Nederland. Wat betreft het verlichten van kantoren en bedrijfshallen komt Lightronics net kijken. “We hebben al projecten gedaan in onder meer Valkenswaard, Helvoirt en Enschede”, somt Spapens op.

Maar het is dichter bij huis waar hij bedrijven wil voorzien van zijn armaturen: zijn eigen Waalwijk. Spapens: ,,Hier zitten veel logistieke en productiebedrijven, daar richten wij ons voornamelijk op. En het is ook gewoon mijn trots dat ik kan zeggen dat wij aan Waalwijkse bedrijven leveren.”

Hoe dat werkt, Lightronics’ verlichting in een bedrijfshal? Spapens: “Elke ondernemer is welkom om bij ons te komen kijken.”

Rondleiding

Spapens leidt rond in zijn eigen bedrijfshal aan de Spuiweg. De lampen aan het plafond springen pas aan als ze beweging detecteren. “Hoe dichter ze bij het raam zitten, hoe minder licht ze geven. De sensoren in de lampen meten de lichtintensiteit. Als er veel zonlicht is, branden de lampen minder fel. Sinds wij deze techniek met LED-lampen installeerden in onze hallen, verbruiken we meer dan vijftig procent minder elektriciteit”, aldus de directeur. Hij denkt dat andere bedrijven op dat gebied ook nog aardig wat winst kunnen halen.

Lightronics – voorheen Hogro – ontwerpt de armaturen, maakt lichtplannen, ontwerpt bewegingssensoren en communicatiemiddelen, test en doet de eindassemblage van een armatuur (150.000 tot 160.000 stuks per jaar. De losse onderdelen worden elders geproduceerd in opdracht van het Waalwijkse bedrijf. “Onze filosofie: we werken zoveel als mogelijk met onze eigen producten, op elke lantaarnpaal, vanaf de woonwijk tot de snelwegen.” Van de vier miljoen straatarmaturen in Nederland zijn er velen van Lightronics, waarbij het marktaandeel op dit moment rond de twintig procent is.

Ook in de woningbouw kom je de armaturen van Lightronics vaak tegen. Het marktaandeel in die sector is zeker zo groot als bij de straatarmaturen, zo niet groter.

Lightronics is zo’n bedrijf dat op veel plekken werk levert wat pas opvalt als je er op gewezen wordt. De OMA-lantaarnpalen in de vesting Heusden, de gekleurde lichten van Westpoint in Tilburg, de dito lampen in de fietstunnel tussen Waalwijk en Landgoed Driessen. Het zijn zomaar wat voorbeelden waar het 70 man personeel tellende bedrijf verantwoordelijk voor is. “In Loon op Zand hebben we armaturen geplaatst met een LED-ring die we elke kleur kunnen geven. Die kunnen we bijvoorbeeld op Koningsdag oranje maken.”

LED

De markt van de verlichting was tot 2008 een vrij conservatieve, schetst Spapens. Het bedrijf leverde een armatuur dat twintig jaar mee moest kunnen en zo nu en dan vond er onderhoud plaats. Toen maakte LED-verlichting zijn opwachting. Spapens: “Ik denk dat 80 procent van de producten die wij leveren LED-oplossingen bevatten. Gemeenten willen al niet anders meer.” Hij schat dat LED de komende vijf jaar de lichtmarkt nog blijft domineren. De groei voor zijn bedrijf – en de concurrentie – zit met name in het efficiënter maken van de lichtbron en de controle en aansturing ervan. Moet een straatlantaarn bij een fietspad ‘s avonds altijd branden of pas als er een fietser aankomt, is zo’n vraagstuk.