“WSC omarmt plan voor ontwikkeling van keepers binnen de club volledig”

Een beeld van het keepersevenement van WSC afgelopen zaterdag
Een beeld van het keepersevenement van WSC afgelopen zaterdag
Foto: WSC

WAALWIJK – Afgelopen zaterdag, 27 maart, was er een keepersevenement voor alle jeugdkeepers van WSC. Onder enthousiaste leiding van Jeroen Steur, gingen 27 keepers een ‘keepersoorlog’ met elkaar aan én kregen zij een clinic. Deze succesvolle middag is onderdeel van de keepersopleiding die WSC de afgelopen jaren opzette. Steur (38) is de drijvende kracht: “Gelukkig zijn we af van het beeld dat als je niet kunt voetballen je maar gaat keepen. Aparte begeleiding en coaching voor keepers is zó belangrijk. Ik ben blij dat WSC ervoor heeft gekozen die stelling te omarmen.”

Dat laatste merkt Jeroen op allerlei fronten. Hij krijgt nieuwe ballen, er worden materialen aangeschaft en daarvoor wordt opslagruimte vrij gemaakt. Trainers krijgen de mogelijkheden diploma’s te halen. “3,5 jaar geleden ben ik rustig aan begonnen met de eerste ideeën. Ondertussen ligt er een compleet keepersbeleidsplan en handelen we daarnaar. Méér dan 30 jeugdkeepers krijgen speciale keeperstraining naast het feit dat ze ook met hun team trainen. Een keeper is het rustpunt in een verdediging. Hij of zij moet kunnen coachen, links,- en rechtsbenig kunnen spelen en met druk kunnen omgaan. Een spits kan een aantal kansen missen en dan is er niets aan de hand. Als een keeper in de 89e minuut 1 fout maakt, kunnen de gevolgen veel groter zijn,” aldus Steur.

Zélf startte zijn keepers carrière bij RKC Waalwijk. Hij werd in groep 8 van de basisschool tijdens een schoolvoetbaltoernooi gescout. Hij zat helemaal niet op voetbal, maar op badminton en dat kon hij heel aardig. “Een scout van RKC Waalwijk zag me een paar penalty’s stoppen bij de finale van dat toernooi. Toen ben ik begonnen met keepen. Ik zeg altijd dat je wel een beetje gek moet zijn om naar al die ballen te duiken. Dat ben ik wel, dus dat komt goed uit” Een aantal jaar later maakte hij de overstap naar WSC. Hoogtepunt daar werd het kampioenschap met de A1, waarin gepromoveerd werd naar de landelijke 2e divisie. Jeroen sloot rondom zijn overstap naar de senioren kort aan bij de selectie van het eerste elftal. “Mijn lengte hielp me niet. Ik ben echt klein voor een keeper. Daarnaast had ik mijn kruisbanden ondertussen een keer gescheurd. Ik heb vrij snel de overstap gemaakt naar de meer recreatieve zaterdagafdeling bij WSC.”

Jeroen haalde zijn eerste diploma om keepers te mogen trainen toen hij 18 jaar was via WSC. Zijn mentor destijds was Tony Raic. “Nadat ik zelf de afgelopen jaren steeds actiever werd in het trainen van de keepers bij de club heb ik hem gebeld, want hij was niet actief meer binnen de vereniging en ik kon wel wat hulp gebruiken. Ondertussen staat hij alweer een tijd 4 avonden in de week op de velden van WSC, speciaal voor de keepers. Zonder hem hadden we het nooit gered. Daarnaast zijn er nóg twee keeperstrainers actief waardoor we nu echt een goed team hebben.”

Eén van de hoogtepunten van elk seizoen moet een regionaal keeperstoernooi worden. Daarmee wil WSC de eigen keepersopleiding promoten én in het zonnetje zetten. Want bij niet veel verenigingen is er zo veel aandacht speciaal voor keepers. Dit jaar zat een dergelijk evenement er nog niet in vanwege corona. Een intern evenement zoals afgelopen zaterdag kon wel. De deelnemers hebben er enorm van genoten. “En dat gaan we óók zeker herhalen komende seizoenen. Náást een toernooi (‘keepersoorlog’) voor andere clubs, wil ik ook een speciale dag voor álle jeugdkeepers van WSC. Zij zijn natuurlijk voor ons het állerbelangrijkst. Ik ben super trots op wat we hebben neergezet. Op alle trainers en vrijwilligers, maar zeker ook op al onze keepers!” besluit Steur.

Drijvende kracht achter keepersbeleidsplan, Jeroen Steur (Foto WSC)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen