Meidenafdeling WSC groeit in zeven jaar tijd van 19 naar 100 leden

Julia (links) en Sophie (rechts) met tussen hen in twee jonge voetbalsters van WSC Esmée (8) en Imme (6)
Julia (links) en Sophie (rechts) met tussen hen in twee jonge voetbalsters van WSC Esmée (8) en Imme (6)
Foto: JdP

WAALWIJK – Sophie Bosman en Julia Sleeuwenhoek zijn momenteel dé trots en hét boegbeeld van de meidenafdeling van WSC. Sophie (13 jaar) speelt in de JO15-1 van WSC en Julia (ook 13) in de JO13-1. Beide meiden vallen ook op nationaal niveau op. Ze maken ze deel uit van de groep meisjes waarmee WSC in het seizoen 2013/2014 een meidenafdeling startte.

Jeroen Blankestijn is mede-initiator, doorzetter en man met ambitie achter deze tak van de vereniging. Hij is bestuurslid en coördinator meidenvoetbal bij WSC: “We zijn destijds gestart met 19 meisjes. Vanaf volgend seizoen hebben we in álle leeftijdscategorieën van de jeugd een meidenteam. Er spelen nu ruim 90 meiden bij onze club. Volgend jaar zijn dat er meer dan 100. Daar zijn we heel erg trots op.”

Uitzonderlijke talenten

Om er meteen maar duidelijk over te zijn: Sophie en Julia zijn uitzonderlijke talenten. Niet elke meid van 13 speelt met gemak mee tussen de jongens van eigen leeftijd (of zelfs ouder) binnen een jeugdselectie van een club als WSC. Sophie voetbalt daarnaast in de nationale meisjesselectie (O15) van de KNVB én traint 1x per week mee met de jongens O13 selectie van Willem II. Puur voor de uitdaging. Julia is momenteel actief in een selectieprogramma bij Feyenoord voor de MO-16 en traint naast het voetbal bij WSC bij de voetbalacademy van Leon Hutten.

Tot een jaar of twee geleden speelden ze nog ‘gewoon’ tussen de meisjes waarmee ze ongeveer 7 jaar geleden startten bij WSC. Zéker nu in Corona tijd trainen ze ook nog geregeld met die groep, want het zijn vriendinnen geworden. Sophie: “Julia en ik vonden het allebei ook echt heel moeilijk om de beslissing te nemen om over te stappen naar voetbal tussen de jongens. We hebben er heel veel en lang over gepraat met elkaar.” Het verschil tussen voetbal met meiden en jongens? “Het één is niet leuker of minder leuk. Het is wel echt anders. Jongens praten over heel andere dingen.” Toch zijn ze allebei blij met de keuze die ze hebben gemaakt. In hun team, de huidige MO15-1 viel wel een gat.

“We hebben gelukkig in de breedte een sterke groep in die lichting. Met Sophie en Julia erbij waren we onverslaanbaar voor andere meisjesteams. Nu zijn we te verslaan, maar spelen we nog steeds op een hoog niveau. Met deze groep hebben we toen ze jonger waren ook in de jongenscompetitie gespeeld. We zijn toen ook eens kampioen geworden. Week in week uit zag je de jongens kijken als we aan kwamen: “Oh, tegen meisjes, dat wordt een makkie. En dan tikten we ze compleet weg. Dat was dan extra leuk natuurlijk,” aldus Jeroen Blankestijn.

Ambitie

Gelukkig bleef het voor WSC niet bij deze lichting meisjes. WSC had ook de ambitie om te groeien met de meidenafdeling. En dat is gelukt: “Dit seizoen spelen we met een 2x een MO11, één MO13, één MO15 en 2x een MO17. Daarnaast hebben we voldoende meisjes rondlopen tussen de jongere jongens. Zoals het er nu uitziet starten we volgend jaar met met een aantal uit die groep óók een MO9 team én hebben we voor het eerst een MO19 team. Alles bij elkaar resulteert dit in méér dan 100 meisjesleden volgend seizoen én over twee jaar een WSC dames 1, volledig gevuld met eigen jeugd. Dat is ook exact wat we willen. Binnen élke jeugdcategorie minimaal 1 team en één of meerdere dames senioren teams. Zodat elk meisje in kan stappen én door kan stromen bij WSC,” vertelt een trotse Jeroen Blankestijn. Hij is er wel erg duidelijk dat hij dit niet allemaal alleen voor elkaar kreeg: “Ik heb hulp gehad van vrijwilligers en ouders die vanaf het eerste uur het meidenvoetbal bij WSC omarmd hebben. Samen met Stijn Sleeuwenhoek en nog een aantal gepassioneerde voetbalgekken hebben we het meidenvoetbal bij WSC echt op de kaart gezet.”

Wil je ook voetballen?

Ben jij een meisje dat wil voetballen? Of wil je voetbal eens proberen? Bij WSC zijn er mogelijkheden vanaf ongeveer 5 jaar. Over het algemeen ga je eerst lekker gemengd trainen met jongens en ervaring met wedstrijdjes opdoen. WSC probeert er natuurlijk voor te zorgen dat je ook dan al in een groepje komt waar meerdere meisjes voetballen. Ben je al wat ouder (vanaf ongeveer 10 jaar) en wil je beginnen met voetballen? Ook dat kan bij WSC. Vanaf die leeftijd start je meteen in een meisjesteam. Meiden die dan nog wat extra hulp nodig hebben om de basistechnieken van voetbal te leren, worden extra ondersteund. Voor meer informatie of een keertje proeftrainen kun je een mailtje sturen naar [email protected].

Jeugdvoetbal gaat ook op dit moment (in tegenstelling tot veel andere sporten) gewoon door. Met de uitzondering, dat alleen bínnen de club wordt getraind en gevoetbald. We spelen dus (nog) niet tegen andere verenigingen. Gelukkig is WSC groot genoeg om veel onderling te kunnen oefenen. Je bent dus ook dit voorjaar van harte welkom om te kijken of voetbal bij je past!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen