Tachos mannen wachten af…

Foto: Tachos

WAALWIJK – Helaas nog even geduld voor Michiel de Folter en het Heren 1-team van Red-Rag Tachos. Het Nederlands Handbal Verbond liet weten de competitie voorlopig nog even niet te hervatten, kortom nog even doorbijten… D.w.z. doorgaan met individueel trainen, krachtoefeningen en looptrainingen zodat we straks in conditie zijn als we weer mogen starten.

Vandaag de doelman van Tachos Handbal Heren 1 aan het woord. Michiel de Folter vertelt wat meer over zichzelf, de handbalsport en hoe hij de belemmeringen in deze periode ervaart.

De Waalwijkse goalie staat nu voor het 3e jaar onder de lat bij Red/Rag Tachos. Waar de rest van het team bezig is met goed verdedigen en het scoren van doelpunten, daar houdt de Folter zich bezig met het doel zo schoon mogelijk houden. „Naast het stoppen van ballen probeer ik het team ook te coachen in de dekking. Ik sta pal achter de verdedigers en zie alles gebeuren. Al roepend probeer ik de dekking zo goed mogelijk te sturen en de verdediging daarmee ‘dicht’ te houden. Ik zie namelijk dingen die zij niet zien”. Hierdoor is de Folter als handbalkeeper een verlengstuk voor de spelers in het veld.

Geboren en getogen in Waalwijk is Michiel een kind van de club. Samen met Luuk Brands hebben ze zo’n 9 jaar in de jeugd van Tachos gespeeld. De 19-jarige goalie die al vaak voor div. Oranje-selecties is uitgekomen, richt nu zijn pijlen op z’n studie psychologie aan de Universiteit Tilburg. Zijn middelbare school heeft hij doorlopen op het Mollercollege in Waalwijk. De Folter prijst de huidige keeperstrainer Erwin Jansen, die 25 jaar in het 1e team van Tachos gekeept heeft. Mede door hem heeft de Folter zich ontwikkelt tot de sterke eredivisie-keeper die hij nu is.

Helaas is het alweer ‘n tijdje geleden dat de Folter een wedstrijd heeft kunnen keepen. ‘Normaal’ pakt hij de voorbereiding op een volgende wedstrijd serieus aan. Die begint de dag ervoor; een goede nachtrust, een in-actieve zaterdag en een goede avondmaaltijd zijn voor mij belangrijke onderdelen van een optimale voorbereiding.” De wedstrijd zelf beleeft de Folter totaal anders dan z’n medespelers in het veld. Zij prijzen het handbal om z’n snelheid en dynamiek, terwijl Michiel zijn voldoening haalt uit het mentale spelletje met de tegenpartij. „Wanneer je de eerste 2, 3 schoten van een tegenstander pakt, ontstaat er twijfel bij de bewuste speler en gaat hij te veel nadenken. Vanaf dát moment speel je als doelman een mentaal spelletje met de tegenstander”. Een ware student psychologie binnen en buiten het veld!

Nu de keeper door alle Corona-perikelen meer tijd thuis doorbrengt heeft hij automatisch ook meer tijd en aandacht voor studie en andere zaken. „In mijn vrije tijd game ik graag en heb ik ook veel plezier met het handelen in aandelen, Maar het liefst breng ik tijd door met goede vrienden. Helaas is ook dát nu wat lastiger”.

Over enkele jaren hoopt de Folter in het werkveld bezig te zijn met het helpen van andere mensen, in een eigen praktijk of bij Human Recources van een geschikt bedrijf. Daarnaast doet de Folter een gewaagde uitspraak: „Op sportief vlak wil ik proberen langer in de eredivisie te keepen dan Erwin Jansen!”. In dat geval heeft Red/Rag Tachos de komende 23 jaar mogelijk een goede en solide keeper!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen