RKC wint thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, eerste driepunter van 2020

WAALWIJK – RKC heeft vandaag ook de tweede ontmoeting van dit seizoen tegen FC Utrecht winnend af weten te sluiten. De ploeg van Fred grim toonde uitstekend karakter en wist een achterstand om te buigen. Hiermee pakt RKC de eerste driepunter van 2020.

RKC begon met drie wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Stanley Elbers verving de geblesseerde Mario Bilate, waardoor Sylla Sow doorschoof naar de punt van de aanval. Op het middenveld stond Tahiri in de basis voor Daan Rienstra. Tot slot begon Melle Meulensteen in de achterste linie in plaats van Stefan Velkov. Ook Morad El Haddouti, die van de week zijn profcontract ondertekende, nam voor het eerst plaats op de bank.

RKC begon sterk aan de wedstrijd en had drang naar voren. Dit leverde na ruim tien minuten een goede mogelijkheid op voor Richard van der Venne. Clint Leemans nam een snelle vrije trap op Juriën Gaari. Zijn voorzet was zeer gevaarlijk, maar Van der Venne wist de bal niet achter Jeroen Zoet te glijden. Ook Emil Hansson kwam er even later snel uit, maar de aanval zou eindigen in de handen van de Utrechtse sluitpost.

Halverwege de eerste helft kregen de bezoekers de betere mogelijkheden. Allereerst kon Kristoffer Peterson vrij uithalen, maar schoot hard over. Even later was het diezelfde Peterson die Etienne Vaessen wel wist te passeren alleen Hannes Delcroix was nog erg belangrijk door de inzet op de doellijn te keren. Na 24 minuten viel dan toch het eerste doelpunt aan Utrechtse zijde. Er werd balverlies geleden op het middenveld en Gyrano Kerk pikte de bal op. De gevaarlijke aanvaller schoot van afstand, waarmee hij Etienne Vaessen wist te passeren: 0-1.

De Geelblauwen probeerde voor rust de stand nog gelijk te trekken. Sylla Sow maakte een knappe actie vanaf de linkerflank. Hij trok de zestien binnen, maar de voet van Zoet voorkwam de gelijkmaker. In de rebound mocht Van der Venne nog uithalen, maar het zijn schot was niet krachtig genoeg. In het restant van de eerste helft bleven doelpunten uit, waardoor beide ploegen met een 0-1 tussenstand de rust opzochten.

Na rust was het RKC dat voor het eerst gevaarlijk werd. Emil Hansson stoomde op aan de linkerflank en beproefde zijn geluk met een afstandsschot. De volgende kans was voor FC Utrecht na een hachelijk moment in de Waalwijkse defensie. Paul Quasten schoot de bal hard tegen Delcroix aan, waardoor de bal plots voor Peterson kwam die de bal voor het inschieten had. Echter was Delcroix alert en wist een tegendoelpunt te voorkomen.

De wedstrijd ebde langzaam verder en noemenswaardige momenten bleven een tijd uit. Na ruim een uur was het Emil Hansson die wederom voor het gevaar zorgde. De Zweed dribbelde naar binnen en haalde hard uit. Zijn schot zeilde helaas vlak over de rechter kruising. Even later wist RKC dan toch eindelijk van die hatelijke nul af te komen. Een snelle aanval kwam via de ingevallen Darren Maatsen terecht bij de eveneens ingevallen Reijnders. Hij zou de bal slim verlengen, waarna Sylla Sow knap zijn directe tegenstander uitkapte en verwoestend via de verre paal raak schoot: 1-1.

De goal deed de ploeg van Fred Grim erg goed, waarna het bij vlagen weer sterk combinerend voetbal op de mat legde. De Geelblauwen wisten zichzelf snel daarna te belonen met de voorsprong. Een prachtige openingspass van Paul Quasten viel achter de Utrechtse defensie. Darren Maatsen was zijn tegenstanders te snel af en lepelde de bal acrobatisch over doelman Zoet: 2-1.

In de slotfase gingen de bezoekers op jacht naar de gelijkmaker. RKC verdedigde als collectief de voorsprong en probeerde er in de tegenstoot snel uit te komen. Fred Grim koos in de absolute slotfase voor een extra slot op de deur door ook Hans Mulder nog zijn rentree te laten maken. De Geelblauwen hielde stand na aandringen van de Domstedelingen en wisten hierdoor voor de tweede keer dit seizoen de Utrechtse formatie te verschalken.