RKC delft onderspit tegen sc Heerenveen ondanks wereldgoal Spierings: 1-3

RKC Waalwijk heeft in het eigen Mandemakers Stadion met 1-3 verloren van sc Heerenveen. Een werelddoelpunt van Stijn Spierings was helaas niet voldoende voor de Waalwijkers. Rodney Kongolo, Jens Odgaard en Anders Dreyer beslisten het duel op 1-3.

RKC begon vandaag om 14.30 uur aan de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. De basisopstelling van RKC was op een plek gewijzigd in vergelijking met het duel in Utrecht. Hans Mulder keerde terug in de basis, hij was er niet bij in De Galgenwaard wegens een schorsing.

Binnen de minuut was er gelijk een mogelijkheid voor de uitploeg. Via de linkerkant van het veld kwam Chidera Ejuke de zestienmeter binnen en passeerde hij twee verdedigers, maar uiteindelijk lag Mulder goed in de weg. De eerste doelpoging van de wedstrijd kwam van de Geelblauwen en werd genoteerd in de zesde minuut, waar een schot van Dylan Vente werd gekeerd door doelman Warner Hahn. Het eerste kwartier van de wedstrijd verliep verder zonder grote kansen.

De tweede gevaarlijke actie van RKC kwam van de voet van Darren Maatsen. De aanvaller schoot van een meter of achttien, maar zag zijn schot net over het doel van Hahn eindigen. In de tegenaanval waren de Friezen gevaarlijk. Een prachtige steekbal van aanvoerder Hicham Faik kwam terecht bij Mitchell van Bergen, maar laatstgenoemde zag zijn poging voorlangs gaan.

In de 26e minuut kwam de uitploeg op voorsprong. Ejuke kreeg de bal uiteindelijk bij de vrijstaande Sherel Floranus, die laag en hard voorgaf op Rodney Kongolo. De middenvelder faalde niet en rondde succesvol af: 0-1. RKC had het lastig na de achterstand en probeerde zichzelf terug in de wedstrijd te vechten. Meerdere hoekschoppen van RKC leverde helaas geen gevaar op, maar het gaf wel aan dat de Waalwijkers wakker waren na het tegendoelpunt. Kort voor rust was RKC dicht bij de gelijkmaker. Saïd Bakari veroverde de bal van Van Bergen en stoomde op richting het doel van sc Heerenveen. De linksback slalomde langs vier Heerenveen-spelers en haalde uit vanaf zestienmeter, maar zag zijn inzet rakelings naast gaan. Hiermee ging RKC rusten met een 0-1 achterstand.

Na tien minuten spelen in de tweede helft moest doelman Etienne Vaessen ingrijpen op een inzet van Odgaard, wat resulteerde in een hoekschop. De hoekschop zorgde voor gevaar in het zestienmetergebied van RKC. Een inzet van Sven Botman eindigde net naast het doel van Vaessen. Tot de laatste fase van de wedstrijd lukte het RKC niet goed om door de defensie van Heerenveen te komen.

Tot de 76e minuut! Een afvallende bal kwam terecht bij Stijn Spierings en hij bedacht zich geen moment. De nummer 10 haalde van ongeveer 30 meter uit en zag de bal schitterend via de onderkant van de lat in het doel verdwijnen: 1-1.

Tien minuten voor tijd scheelde het letterlijk een haar of de Geelblauwen waren op voorsprong gekomen. Dit keer zat de lat juist tegen. De inzet van Darren Maatsen eindige via de onderkant van het aluminium net voor de doellijn. Terwijl RKC vol op jacht was naar de voorsprong, viel het doelpunt juist aan de andere kant. Odgaard omspeelde Vaessen en schoot de Friezen op voorsprong: 1-2.

In de 86e minuut kreeg RKC opnieuw een grote kans. Maatsen schoot, maar zag zijn poging gekraakt worden door een verdediger van sc Heerenveen en de rebound ging over. RKC wist helaas het doel van sc Heerenveen niet meer te vinden en stond na 90 minuten met lege handen. In de blessuretijd werd de eindstand nog bepaald op 1-3 door een doelpunt van invaller Anders Dreyer.