RKC Waalwijk speelt gelijk tegen Excelsior en gaat door naar finale play-offs!

RKC Waalwijk heeft zich weten te plaatsen voor de finale van de Keuken Kampioen Play-Offs om promotie/degradatie! RKC had aan een 1-1 gelijkspel genoeg om zich op te mogen gaan maken voor een tweeluik tegen Go Ahead Eagles voor promotie naar de Eredivisie.

RKC begon ongewijzigd aan het duel ten opzichte van afgelopen zondag. Ricardo Moniz zag wel reden om zijn elftal te wijzigen. Zo werden routiniers Mounir El Hamdaoui en Ryan Koolwijk vervangen door Dogucan Haspolat en Marcus Edwards. Met meer creativiteit probeerden de Kralingers de achterstand uit de wedstrijd in Waalwijk goed te maken. In de openingsfase had de thuisploeg het betere van het spel. Na één minuut werd het namelijk al gevaarlijk via Thomas Oude Kotte. De verdediger kopte de bal over na een vrije trap van Luigi Bruins.

De Waalwijkers hadden het lastig in de openingsfase. De thuisploeg zette hoog druk en probeerden de Geelblauwe defensie tot fouten te dwingen. Toch werden er niet echt grote kansen gecreëerd. Na ruim twintig minuten kwam pas het volgende gevaarlijke moment. Wederom was het Oude Kotte die zijn geluk beproefde. Zijn schot werd net genoeg van richting veranderd, waardoor zijn inzet rakelings naast het doel vloog.

Langzaam maar zeker kwam gedurende wedstrijd vorderde de uitploeg iets beter in de wedstrijd. Zo gaf Mario Bilate sterk aan de bal en gaf een dieptepass op Spierings. De bal was net te hard, waardoor Alessandro Damen uiteindelijk het grote gevaar kon voorkomen. Enkele minuten later klopte het voor het eerst echt aan de kant van de Waalwijkers. Stijn Spierings opende met een prachtige pass over de hele op Emil Hansson. De Zweed dribbelde naar binnen en gaf de bal voor. Spierings was inmiddels doorgelopen, kreeg de bal terug en kopte prachtig tegendraads raak: 0-1.

Voor rust kreeg de ploeg van Moniz kansen op de gelijkmaker. Luigi Bruins zag zijn inzet vanuit een vrije trap over de linkerkruising scheren. In de absolute slotseconde van de eerste helft schoot Bruins nogmaals van afstand. Zijn inzet werd van richting veranderd, maar Etienne Vaessen ternauwernood wist de te keren. Hierdoor ging RKC met een voorsprong de rust in.

Excelsior wist dat het nu minimaal nog twee doelpunten moest scoren om een verlenging af te dwingen. Helaas wist de thuisploeg al binnen vijf minuten de aansluitingstreffer te maken. Élias Már Ómarsson ontving de bal aan de linkerkant van het zestienmetergebied en was trefzeker met een schot in de verre hoek: 1-1. Een storm van Excelsior zou volgen. Een vrije trap van Bruins werd door de muur van richting veranderd en schoot ditmaal door langs de linkerpaal. De daaropvolgende corner werd vervolgens over gekopt door Jurgen Mattheij.

Na een uur spelen kwam RKC weer in haar spel en werden de Waalwijkers via Dylan Seys werd tweemaal gevaarlijk. Een hard schot zou gevangen worden door Damen en na een strakke pass van Spierings schoot de Belg voorlangs. Juist toen de Geelblauwen meer grip leken te krijgen werd de wedstrijd op zijn kop gegooid. Vanuit een vrije trap belandde de bal in de muur. Spierings toucheerde de bal met de arm, waar scheidsrechter Van der Graaf hem zijn tweede gele kaart toonde. Er ontstond een opstootje, maar de rode kaart van Spierings bleef staan. RKC moest met tien man het gelijkspel over de streep zien te trekken.

Een zware storm van Excelsior zou volgen. Verzorgd voetbal zat er logischerwijs vanuit beide ploegen niet meer in. Het was vanuit Excelsior pompen of verzuipen en RKC probeerde met de overgebleven energie er snel uit te komen, al werd het met name teruggedrongen tot verdedigen. Toch hield de ploeg met alles wat het in zich had stand. Excelsior was nog meerdere keren dichtbij met kopballen en schoten die naast gingen. Na 96 minuten in een achtbaan vond Van de Graaf het welletjes en floot voor het einde van de wedstrijd. RKC bereikt a een zenuwslopende finale van de Play-Offs! Direct na het laatste fluitsignaal snelde de selectie richting het uitvak en ontvormde zich een Geelblauw volksfeest.

Met de uitslagen op de andere velden weet RKC dat het in de Finale Go Ahead Eagles treft. De spelers, staf, kantoorpersoneel en vrijwilligers danken de supporters voor alle steun! Op naar de finale van de Play-Offs!