RKC verslaat Excelsior en gaat met voorsprong richting Rotterdam

RKC Waalwijk heeft het eerste duel met Eredivisionist Excelsior met 2-1 weten te winnen. Hierdoor heeft de ploeg van Fred Grim een goede uitgangspositie voor de tweede wedstrijd van aanstaande woensdag. Doelpunten van Mario Bilate en Juriën Gaari bezorgden de Waalwijkers vandaag de zege. Jeffry Fortes was verantwoordelijk voor de Rotterdamse uitgoal.

RKC begon zonder verrassingen in haar basiself aan de wedstrijd. Dezelfde elf mannen die in de vorige ronde NEC wisten uit te schakelen, moesten nu Eredivisieteam Excelsior de pas zien af te snijden. De uitploeg werd als eerste gevaarlijk via Jeffry Fortes. De aanvaller schoot vanaf de rand van de zestien, maar Etienne Vaessen wist de inzet met zijn vuisten te keren. RKC werd voor het eerst dreigend via Emil Hansson. Zijn schot was uiteindelijk niet meer dan een afzwaaier.

De thuisploeg had het overwicht in de openingsfase. De Geelblauwen hadden het meeste balbezit en Excelsior kwam er lastig uit. Na een kwartier leverde dit de eerste echt grote mogelijkheid voor de Waalwijkers op. Dylan Seys trok op de achterlijn richting de goal en gaf de bal terug op Spierings. Hij haalde vanaf een meter of tien hard uit, maar zijn schot zou rakelings over de lat scheren.

Gedurende de eerste helft kwam de uitploeg wat beter in de wedstrijd. Toch had het moeite om grote kansen te creëren. Enkel Jurgen Mattheij testte Vaessen van afstand, maar de doelman zou de bal zonder problemen klemvast pakken. Even later was de thuisploeg het dichtst bij een treffer. Mario Bilate was doelman Alessandro Damen al gepasseerd. De spits leek te scoren, alleen wist Hervé Matthys met een sliding ternauwernood een Waalwijks doelpunt te voorkomen. Vijf minuten voor rust werd Excelsior nog éénmaal gevaarlijk. Een strakke voorzet van de opgekomen Matthys werd over gekopt door Elias Mar Omarsson. Hierdoor werd doelpuntloos de rust bereikt.

Na een prima eerste helft wist RKC dat het in staat was om Excelsior pijn te doen. Het werd al snel gevaarlijk via Bilate. De spits schoot tweemaal op doel, maar beide keren bleek Damen de sta in de weg. Toch was dit een voorbode voor wat ging komen. Twee minuten later was het namelijk wel raak voor onze spits. Na een prima steekbal bewaarde Bilate de rust en wist de bal kalm maar hard achter de Rotterdamse goalie te schuiven: 1-0.

Door deze goal wist de ploeg zichzelf al snel in de tweede helft te belonen voor het vertoonde spel. Excelsior ging direct opzoek gaan naar de gelijkmaker. Toch waren de kleine kansjes niet aan Mounir El Hamdaoui besteed. Zo schoot de spits tweemaal uit een moeilijke hoek naast en miste een kopbal precisie. Na dit kleine stormpje had RKC alweer snel grip op de wedstrijd.

De Geelblauwen hadden controle over de wedstrijd en kwamen nauwelijks in de problemen. De eerstvolgende kans was ook voor de Waalwijkers. Bilate kopte na een strakke voorzet van Juriën Gaari echter recht in de handen van Damen. Waar dus weinig aan de hand leek kwam een tegengoal als donderslag bij heldere hemel. De bal kwam vanaf rechts de zestien in en de Waalwijkse defensie kreeg de bal niet goed weggewerkt. Deze kans werd gretig opgepakt door Jeffry Fortes die hard en hoog raak schoot: 1-1.

De ploeg van Fred Grim kreeg en tik, maar wist zich te herpakken. Het was alert in de verdediging en zocht voorin de diepte om de snelheid van de ingevallen Darren Maatsen en Sylla Sow optimaal te benutten. De slotfase was inmiddels bereikt en beide ploegen zochten naar de voorsprong. Uiteindelijk was het verdediger Gaari die de late Waalwijkse zege over de streep trok: 2-1. De rechtsback was mee opgekomen en kreeg de bal een meter van de achterlijn voor zijn voeten. Hij twijfelde geen seconde en schoot de bal kiezelhard in de korte hoek binnen. Deze heerlijke pegel was tevens de beslissing in de wedstrijd. Hierdoor reist RKC aanstaande woensdag met een 2-1 voorsprong richting Rotterdam.

De spelers, de staf, het kantoorpersoneel en de vrijwilligers danken al haar supporters voor de opkomst en morele steun vandaag!