RKC moet hoofd buigen in achtste finale KNVB Bekertoernooi

Dinsdagavond trad RKC Waalwijk aan tegen FC Twente voor het uitduel in de achtste finale van de TOTO KNVB Beker. De thuisploeg kwam in de 26e minuut op voorsprong via Xandro Schenk, waarna Jari Oosterwijk in de slotfase de eindstand bepaalde op 2-0 in Twents voordeel.

In een redelijk gevulde Grolsch Veste zagen de 215 meegereisde RKC’ers dat de thuisploeg het initiatief nam, met een schot van Aitor als eerste wapenfeit. Doelman Etienne Vaessen wist het schot uitstekend te verwerken tot hoekschop. Het duurde echter niet lang voordat ook RKC haar eerste mogelijkheid kreeg. Via een steekpass van Daan Rienstra op Dylan Seys werden de Geelblauwen gevaarlijk, maar de voorzet kwam niet bij een ploeggenoot.

Nadat beide ploegen hun eerste kans hadden genoteerd, raakte de wedstrijd in evenwicht. RKC wist meerdere malen het Twentse strafschopgebied te naderen na slordigheden in het spel van de Tukkers. De uitploeg moest echter alert blijven op gevaarlijke uitbraken. Waar RKC goed mee kon met FC Twente, was het de thuisploeg die op voorsprong kwam. Uit een vrije trap van Aitor wist centrale verdediger Schenk raak te koppen. FC Twente ging gretig op zoek naar een snelle tweede goal en wist deze bijna te vinden. Amper twee minuten na de openingstreffer lag de bal weer in het net, maar werd het doelpunt afgekeurd voor buitenspel. Afgezien van de achterstand wist RKC prima stand te houden. Het enige wat mistte was een Brabantse goal. Rienstra was hier nog het dichtst bij met een schot uit de tweede lijn, maar zijn poging ging over. RKC kreeg nog enkele mogelijkheden, maar ging met een 1-0 achterstand de rust in.

Na de thee was het FC Twente wat aanspraak maakte op een snelle goal. Na 48 minuten kreeg Tom Boere een schietkans, maar Vaessen redde uitstekend. Kort hierop volgde een mogelijkheid voor Jari Oosterwijk, maar zijn schot zeilde over en naast. Tussendoor hadden Hans Mulder en Kevin Vermeulen het veld geblesseerd moeten verlaten, zij werden vervangen door Melle Meulensteen en Ezra Walian.

Het spelbeeld leek op dat van de eerste helft: een evenwichtig duel waarin Twente het betere van het spel had, met RKC wat er meerdere malen goed uitkwam. Met onder meer een scherpe counter aan Twentse zijde en het daaruit volgende schot van Tim Hölscher en afstandsschoten van Anas Tahiri en Emil Hansson gebeurde er voor beide doelen meer dan genoeg. Hoe meer de wedstrijd richting het einde liep, des te meer zocht RKC de aanval. Via goed combinatiespel over de flanken kregen Walian en Seys schotkansen, maar zij mistten hun doel. In de absolute slotfase wist FC Twente echter aan alle onzekerheid een einde te maken, toen Oosterwijk de 2-0 binnenschoot. Hij omspeelde Vaessen en schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied raak. Hiermee strandt de ploeg van Fred Grim in de achtste finale van het TOTO KNVB Bekertoernooi.

Aanstaande vrijdag wacht RKC Waalwijk alweer het volgende duel. Go Ahead Eagles komt dan op bezoek naar het Mandemakers Stadion voor het competitieduel in de Keuken Kampioen Divisie.