S.S.C.’55 zet in op vrouwen- en meidenvoetbal met nieuwe coach en coördinator meisjesvoetbal

Dames 1
Foto: v.v. S.S.C.'55

Sprang-Capelle – Waalwijker Ronny Birdja is vanaf volgend seizoen de nieuwe trainer van Dames 1 van voetbalclub S.S.C.’55. De 38-jarige Birdja wordt tevens coördinator van het meisjesvoetbal bij de club uit Sprang-Capelle.

Met het aantrekken van de huidige trainer van v.v. Gilze zet S.S.C’55 koers richting een toekomst met een goed gestructureerde meiden- en damesafdeling. De club telt nu een dameselftal uitkomend in de vijfde klasse en een 7-tal dat speelt in de zesde klasse, district West. In de jeugd heeft de club drie meidenteams.

Meisjesvoetbal is een van de snelst groeiende sporten in Nederland, v.v. S.S.C.’55 wil met de nieuwe koers elke vrouw en elk meisje in Sprang-Capelle en omgeving de kans bieden te voetballen.

Bekend gezicht

Dat begint dus met het aanstellen van Birdja, die de huidige trainer Kees Verduyn opvolgt. Verduyn staat momenteel derde met zijn ploeg, die nog volop meedoet om het kampioenschap. Birdja is geen onbekende bij S.S.C.’55, hij speelde er tot en met de B-jeugd, waarna hij een niveau hoger ging voetballen bij DESK. De Waalwijker was ook vier jaar trainer van diverse jeugdploegen van S.S.C.’55. De huidige trainer van tweedeklasser v.v. Gilze werd in zijn eerste jaar bij die club kampioen met de dames. Bij RWB zette hij met enkele andere leden een dameselftal op poten. Birdja heeft zijn sporen in het (dames)voetbal dus verdiend.

Hoger plan

Een van de opdrachten die hij krijgt bij S.S.C.’55 is het dameselftal naar een paar niveaus hoger tillen, in drie jaar naar de derde klasse. “Het dameselftal moet een boost krijgen, dat vind ik belangrijker dan kampioen worden. We willen aan de omgeving laten zien dat de club damesvoetbal naar een hoger plan wil tillen”, zegt Birdja. “Plezier is het belangrijkste. Als wij plezier hebben komen de resultaten vanzelf. Ik ga geen druk leggen bij de dames, we zijn geen eersteklasser. Het moet niet to much worden.”

Fanatiek

Birdja is een bloedfanatieke coach, die zegt te houden van hard werken. “Opdrachten goed uitvoeren en als dat niet lukt dan blijf ik de oefenstof herhalen. Ik ben heel fanatiek. Ze noemen me langs de lijn ook wel eens de twaalfde man”, lacht hij. “Ik ben ook een trainer die heel graag van andere mensen leert, er loopt veel voetbalkennis rond bij S.S.C.’55. Toen ik zo’n tien jaar terug begon als trainer, vond ik nog wel eens dat mijn manier goed was, maar dat gaat mensen tegenstaan, daar schiet je niets mee op. Daar heb ik van geleerd. Ik doe alles in overleg.” Birdja neemt ook zijn assistent Rudy den Bol mee.

Coördinator

Naast het hoofdcoachschap krijgt Birdja ook een coördinerende rol bij het meidenvoetbal. “Ook daar doe ik alles in goed overleg. Elk team heeft zijn trainers en die mensen hebben allemaal verstand van voetbal. Zij mogen hun ding doen. Ik wil me niet overal mee gaan bemoeien.”

 

Reacties