Ingezonden: GroenLinksaf reageert op kritiek opvang Oekraïners en statushouders

Foto: Google Streetview

[INGEZONDEN] – Er is ondertussen veel gezegd over de opvang van statushouders en vluchtelingen in het voormalig NH-hotel in Waalwijk. De fractie van GroenLinksaf wil graag reageren op de kritiek op deze beslissing.

Gesteund door bijna alle partijen in de raad, besloot de gemeente Waalwijk onlangs het leegstaande NH-hotel in te zetten voor de opvang van statushouders en vluchtelingen. Die beslissing zorgde voor een flink aantal negatieve reacties op social media. Helaas gaat die kritiek voor het grootste deel over dingen waar Waalwijk helemaal niet verantwoordelijk voor is.

Dat de beslissing om statushouders en vluchtelingen op te vangen in het voormalig NH-Hotel voor de nodige discussie zou zorgen was voor niemand een verrassing. Er is dan ook goed nagedacht in de Waalwijkse politiek of dit wel uitgelegd kon worden. GroenLinksaf raadslid Frank den Braven heeft zelfs op de camping, zittend voor zijn tent, nog een aantal uur overleg gehad over het voorstel. Hij vindt het belangrijk om uit te leggen waarom deze tijdelijke opvang er moest komen. Den Braven zegt daar over: “Het is jammer dat er partijen zijn die net doen alsof Waalwijk “buitenlanders” voortrekt op haar eigen bevolking. “De statushouders die komen zijn mensen met een verblijfsvergunning, mensen waarvoor we in de regio toch al woonruimte moesten vinden. Ze komen alleen iets eerder deze kant uit. De vluchtelingen uit Oekraïne zullen na de oorlog weer terug gaan naar huis. Niets wat we in het hotel doen heeft dus invloed op de hoeveelheid huizen die we kunnen toewijzen aan onze eigen bevolking. Deze tijdelijke opvang zorgt er niet voor dat ook maar één Waalwijker langer moet wachten op een huis!” Den Braven gaat verder: “Het is belangrijk dat mensen begrijpen dat het probleem ontstaat doordat statushouders, mensen die in Nederland mogen blijven, te lang moeten wachten op huisvesting in de regio. Van de mensen in de opvang is 38% statushouder, die zouden daar helemaal niet moeten zitten. Helaas is dat één van de redenen dat vluchtelingen in Nederland op straat moeten slapen. Het probleem is niet dat er teveel vluchtelingen komen, het probleem is dat Den Haag er een potje van maakt!”

Den Braven vertelt verder dat GroenLinksaf de problemen waar de critici van de opvang zich boos over maken herkent, maar benadrukt dat Waalwijk die problemen niet veroorzaakt. “De kabinetten Rutte hebben nagelaten de woningnood op te lossen, en dat heeft het huidige tekort aan betaalbare huizen veroorzaakt. De invoering van de verhuurdersheffing heeft zelfs geleid tot een afname van ruim 100.000 sociale woningen. We proberen die achterstand weer in te lopen, maar dat valt niet mee. Er komen hoe langer hoe meer woningzoekenden, de prijzen zijn geëxplodeerd, en de regels zijn erg ingewikkeld geworden. Al die dingen komen uit Den Haag, maar wij mogen ze oplossen.”

De financiële problemen waar veel mensen last van hebben zijn volgens GroenLinksaf ook niet veroorzaakt door het beleid van de gemeente Waalwijk. Den Braven zegt daar over: “Waalwijk probeert er van alles te doen om mensen te helpen, maar onze mogelijkheden zijn beperkt. Wij bepalen de energieprijs niet, wij hebben geen invloed op de hoogte van de inflatie en de gestegen kosten van het levensonderhoud. Echte maatregelen zouden uit Den Haag moeten komen. Het kabinet Rutte zou kunnen kiezen voor verlaging van belastingen of verhoging van de laagste lonen. Dat zou makkelijk betaald kunnen worden door extra belastingen voor bedrijven die megawinsten maken door de crisis. Helaas, onze regering doet eigenlijk helemaal niets, en dus worden de problemen allen maar groter.” Volgens den Braven wordt er op dit moment wel gesproken over ondersteuning van mensen in nood. “De Waalwijkse gemeenteraad is zich echt bewust van het feit dat we iets moeten doen. We hopen snel met voorstellen te komen. Alles oplossen kunnen we echter niet, maar we kunnen wel helpen waar het echt nodig is.”

Volgens den Braven is de opvang in het NH-hotel het resultaat van een goed doordachte keuze. Hij zegt daarover: “We konden wachten wat het rijk ons zou opdragen te doen, of we konden zelf bepalen wat er gebeurt.” Den Braven legt uit dat het geen eenvoudige beslissing was, maar dat GroenLinksaf vindt dat dit de beste keuze was. “Van der Valk vangt huur voor een hotel dat anders leeg zou staan, wij kunnen mensen helpen en meteen voldoen aan een opdracht van het rijk. Natuurlijk hebben we nagedacht over de consequenties van deze beslissing. Voor ons was het belangrijk dat niets wat we nu doen gebruikt had kunnen worden om Waalwijkse mensen te helpen. We benadelen niemand met deze stap, we helpen alleen mensen in nood.”

GroenLinksaf vindt het jammer dat de VVD de beslissing niet kan steunen. “Of Waalwijk harder had kunnen onderhandelen doet er niet echt toe. Waalwijk heeft het probleem niet veroorzaakt, die eer komt de VVD regering in Den Haag toe. Dat de Waalwijkse VVD weigert verantwoordelijkheid te nemen is daarom extra pijnlijk. Hun reactie voelt als een politieke vlucht, zonder opvang in de regio!!”

Ingezonden door GroenLinksaf (Frank den Braven)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen