Gilde St. Crispinus & Crispinianus van Besoijen zoekt tamboers en vendeliers

Vendeliers en tamboers brengen samen een vendelgroet
Vendeliers en tamboers brengen samen een vendelgroet
Foto: Gilde St. Crispinus & Crispinanus van Besoijen

WAALWIJK – Het gilde St. Crispinus & Crispinianus van Besoijen is een ambachtsgilde wat de meeste zondagen door brengt op het eigen terrein. Daar wordt buiten met een .22 kaliber geweer geschoten op “de wip” of op 10 meter binnenbanen met het luchtgeweer. Daarnaast beschikt het gilde over een kruisboogboom, een jeu de boules baan en een biljart.

Vanwege de komst van een insteekhaven in Waalwijk moest het gilde verhuizen en heeft nu een geheel nieuw terrein en paviljoen, wat van alle moderne gemakken is voorzien. De gildebroeders zien de toekomst met vertrouwen tegemoet maar zijn echter nog wel op zoek naar nieuwe leden en met name naar tamboers en vendeliers. Het gilde bestaat momenteel uit 20 leden van diverse leeftijden. Het gilde is een laagdrempelige vereniging waarbij de leden een afspiegeling vormen van de inwoners van de gemeente Waalwijk en omstreken. Bij het gilde zijn de gezelligheid en onderlinge band minstens zo belangrijk als het beoefenen van de wedstrijddisciplines. Het gilde treed bij bijeenkomsten met andere gilden en bij bijzondere gelegenheden naar buiten. Dit gebeurt dan volledig gekostumeerd waarbij de diverse leden ook een functie hebben. Twee van deze functies betreffen de tamboer en vendelier.

De vendelier

Het vendelen symboliseert het afweren van het kwaad en de strijd tegen onrecht. Het is een spel van beweging met het vendel. Steeds tweemaal links en dan tweemaal rechts om het lichaam van de vendelier. De geschiedenis van het vendelzwaaien gaat terug tot in de middeleeuwen, toen banierdragers en vendelzwaaiers de legers vergezelden om samen met de trommelaars de vijand te imponeren en de eigen manschappen op te zwepen. Later verdween de militaire functie van het vendelzwaaien en werd het alleen nog maar beoefend door de gilden en schutterijen. Tegenwoordig wordt met het vendel bij bijzondere gelegenheden, zoals het thuis ophalen van de koning van het gilde, het eren van de beschermvrouw (burgemeester) en gildeheer (pastoor) een vendelgroet gebracht. Het vendelen kan tijdens bijeenkomsten met andere gilden ook in wedstrijdverband worden uitgeoefend.

De tamboer

De gildetrom is functioneel én heeft een symbolische betekenis. De tamboer met zijn trom roept op, kondigt aan, houdt de groep bij elkaar en geeft de stemming van de gildebroeders en gildezusters aan: feestelijk, blij, verdrietig, ingetogen of uitbundig. De tamboer ondersteunt de vendelier in zijn oefening. Het gilde loopt of, zoals een gilde het noemt, “gaat” op de maat van de gildetrom. De gildebroeders gaan, op de door de tamboers geslagen marsen, in optocht de kerk binnen, naar de schutsboom, naar een feest of een begrafenis. De tamboers laten luid van zich horen bij de massale opmars op een gildefeest. Het diepe geluid van de gildetrom geeft aan dat het gilde in aankomst is. Zonder de trom zijn vendelzwaaien en het brengen van eerbewijzen onmogelijk. Ook het tamboeren kan tijdens bijeenkomsten met andere gilden in wedstrijdverband worden uitgeoefend.

Tamboers tijdens een massale opmars

Belangstellenden, vanaf 16 jaar, die meer willen weten over het vendelen of tamboeren of geïnteresseerd zijn in de andere activiteiten bij het gilde zijn op zondagen vanaf 11.00 uur van harte welkom op het terrein van het gilde wat is gelegen aan de Industrieweg 94 in Waalwijk, achter de gebouwen van Plastica Plaat. Ook vind je informatie over het gilde op www.gildebesoijen.nl

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen