Dubbelexpositie Rooien Bart & Waalwijk 100 jaar samen in het Huis van Waalwijk

Foto: Streekarchief Langstraat Heusden Altena

WAALWIJK – De opnieuw uitgegeven roman Rooien Bart én het feit dat Waalwijk, Besoyen en Baardwijk een eeuw geleden één gemeente worden, staan centraal tijdens een expositie die vanaf zondag 12 juni te zien is in het Huis van Waalwijk.

De tentoonstelling duurt tot 10 juli en is iedere zaterdag, zondag en woensdagmiddag gratis te bezoeken tussen 13 en 17 uur. Dinsdagavond 21 juni is er een extra openstelling vanaf 18.30 uur, de avond dat de buren van het Schoenenkwartier voorafgaand aan de officiële opening de Waalwijkse bevolking alvast een blik gunnen in het splinternieuwe museum.

De expositie sluit ook mooi aan bij de opening van het Schoenenkwartier. Rooien Bart was immers een schoenmaker die als vakbondslid voor een beter leven streed. De roman eindigt zo ongeveer op het moment dat de toen nog zelfstandige gemeenten Waalwijk, Baardwijk en Besoyen werden gedwongen samen te gaan. De werkgroep Waalwijk 100 jaar samen gedenkt dat laatste feit dit jaar op meerdere manieren. De expositie is er een van.

Er is aandacht voor de perikelen rond de fusie maar vooral ook voor het dagelijks leven van de mensen toen. En vanuit het verleden van de drie kernen wordt geschetst wat er zoal veranderd is in een eeuw. Zo is er een film te zien over het broodbakken toen en nu. En mede dankzij het Streekarchief Langstraat Heusden en Altena wordt het verleden mooi in beeld gebracht.

Ook is de muziek te horen die Leo de Vlieger geïnspireerd door het boek gecomponeerd heeft. Oud-burgemeester Rob van Schaik en zijn vrouw hebben het ambtskostuum met steek en sabel beschikbaar gesteld dat werd gedragen door de griffier van de provincie ten tijde van de fusie en dat uiteindelijk in de familie Van Schaik terecht kwam.

Pronkstuk van de expositie is wellicht de schoenmakerskamer die vanaf de start van het oude schoenenmuseum een van de grote publiekstrekkers was en inmiddels tot het Waalwijks cultureel erfgoed gerekend mag worden. De kamer, overigens indertijd een initiatief van de schrijver van Rooien Bart, is door het Schoenenkwartier geschonken aan het Huis van Waalwijk en krijgt later een vaste plek in het Huis.

In het voetspoor van de expositie verzorgt de werkgroep Waalwijk 100 jaar samen ook nog twee lezingen. Yoïn van Spijk vertelt 16 juni om 20 uur in Winterdijk30b over de Waalwijkse dialecten. Bert de Vaan vertelt 30 juni vanaf 20 uur in de Kansenfabriek over zijn collectie ansichtkaarten. Zondag 19 juni is er nog een stadwandeling die om 14 uur vertrekt vanaf het Huis van Waalwijk. Deelname en entree zijn in alle gevallen gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen