GMHK gaat digitaal door met handtekeningen verzamelen

Foto: GMHK

WAALWIJK – GMHK (Gemeentelijk Museum voor Hedendaagse Kunst) heeft op twee middagen in het centrum handtekeningen gevraagd aan sympathisanten. Daarbij zijn bijna 500 handtekeningen gezet. Nu geven we de gelegenheid aan diegenen die hun handtekening wel willen zetten maar dit niet konden doen op die middagen, om dit digitaal te doen. Dit kan op: https://www.petities.com/steun_het_voorbestaan_van_het_gmhk_in_waa

Door zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen, hopen we de politiek te laten zien dat wij ertoe doen voor het Waalwijkse centrum. Wij passen naadloos in zowel de centrumvisie als de cultuurvisie van de gemeente. Wij zorgen voor diversiteit in het centrum en brengen de bezoekers van het centrum op een laagdrempelige manier in contact met hedendaagse kunst. Ook geven wij (jonge) kunstenaars de gelegenheid hun werk te exposeren. Wij merken ook dat mensen graag binnenlopen, niet alleen om rond te kijken, maar ook omdat ze om een praatje te maken. Wij maken dat praatje graag.

In de 2,5 jaar dat we open zijn geweest (waarvan 9 maanden coronasluiting) hebben we 8.300 bezoekers getrokken. We zijn ook diverse keren belangeloos gastheer geweest voor de gemeente en anderen. En daarom onderstaand pamflet:

Boodschap aan de Waalwijkse Politiek

GMHK heeft de afgelopen 2,5 jaar bewezen waar haar krachten liggen te weten:

  1. Bij: het maken van diverse soorten kunst: Beeldhouwen, Rauwe Conceptuele kunst, Collage kunst, Schilderkunst, Naïeve Kunst, Installaties, Fotografie en meer.
  2. Bij: een warme ontvangst van alle mogelijke bezoekers die om wat voor reden dan ook spontaan en gratis bij GMHK binnenlopen (verbinding). 8300 Bezoekers in 234 dagen open, dus gemiddeld 35 bezoekers per open dag
  3. Bij: een laagdrempelige, gratis kennismaking verwezenlijken, van hedendaagse kunst van allerlei aard voor iedereen.
  4. Bij: het inrichten van verrassende exposities.
  5. Bij: het betrekken van een scala aan gastexposanten dat staat te trappelen om bij GMHK te mogen exposeren.
  6. Bij: het betrouwbaar beheren van een stichting zonder dat er sommen geld verloren gaan, door een te grote broek of wanbeleid.
  7. Bij: een discipline neerzetten in Waalwijks Centrum die nog niet bestaat.
  8. Bij: een plek organiseren die volgens, door de bank genomen maatstaven, betaalbaar moet kúnnen zijn.
  9. Bij: het vanuit een kunstenaarscollectief onbezoldigd ziel en zaligheid en volle inzet schenken aan Waalwijks Centrum.

Moeten de bezoekers van Waalwijks Centrum, de echte kunstliefhebbers, zowel als de nieuwsgierige snuffelaars, als de kunstenaars van GMHK, als de Centrumvormgevers, als de Waalwijkse ondernemers van het vernieuwde centrum, dit luisterrijke initiatief aan zich voorbij laten gaan?

Zou het de Waalwijkse politiek niet eens héél goed staan om:

  • Voorop te lopen met interactieve beleidsvorming, waar burgers meer mogen meedenken i.p.v. dat de politiek bepaalt?
  • Waar eerst serieus wordt gekeken naar een succesvol initiatief als GMHK, in plaats van meteen het concept van Huis Van Waalwijk te willen opdringen en vervolgens niet meer te luisteren naar de argumenten waarom dat voor GMHK niet past.

Gemeente heeft Huis Van Waalwijk zelf goedgekeurd, inclusief de ruime subsidiëring. Huis Van Waalwijk is volgens gemeente nu (nog) niet succesvol genoeg. En GMHK zou het gat best wíllen vullen, om HVW aan te vullen, als dit concept geschikt zou zijn om: Het hele jaar láágdrempelig, hedendaagse kunst te kunnen -exposeren inclusief kunst van gastexposanten. Want dat is ONS echte concept. En daarbij willen we graag samenwerken met alle andere cultuurinstellingen. Daar lopen al meerdere lijnen. Tevens waren de plannen al helemaal uitgewerkt met docenten, om leerlingen van zowel basis- als middelbare scholen te ontvangen op Grotestraat 208, toen Corona roet in het eten strooide.

Het doek voor GMHK dreigt te vallen.

  • We hebben afspraken met een bank voor crowdfunding.
  • We hebben actie gevoerd op het nieuwe plein, waar we ruim 475 handtekeningen ontvingen van sympathisanten.
  • We hebben een mooi begin gemaakt met vrienden van GMHK die ons financieel gaan ondersteunen.
  • We zijn een digitale petitie gestart. We bezoeken alle politieke partijen.
  • We schrijven een aantal bedrijven aan voor sponsoring.

Maar het liefste willen we kunstwerken maken. Gedichten schrijven. Beheren wat we verworven hebben. We komen in onze ogen in Waalwijk veel brengen.
En heel graag zouden we daartegenover zien, dat we de €8000 die we per jaar nodig hebben, om overeind te blijven, als garantiesubsidie ontvangen, van het gemeenschapsgeld van Waalwijk.

Teken de petitie. Steun ons. Word vriend. Werk met ons samen. Laat horen dat wij het waard zijn om €8000 per jaar te ontvangen. Zoals zovele stichtingen een grotere of kleinere financiële steun van gemeente Waalwijk ontvangen.

Anders BLOEDEN WE DOOD

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen