MuziekAkkoord Waalwijk ondertekend door negen basisscholen

Negen basisscholen tekenden het Muziekakkoord. Muziek spelende en zingende kinderen waren hierbij aanwezig!
Foto: KCW

WAALWIJK – Negen Waalwijkse basisscholen hebben op woensdag 18 mei het MuziekAkkoord Waalwijk ondertekend. Ze deden dat samen met vertegenwoordigers van Rabobank de Langstraat, Lionsclub Waalwijk, de gemeente Waalwijk en Kunstencentrum Waalwijk. Met de ondertekening beloven de partijen structureel muziekonderwijs te bieden aan alle 4000 basisschoolleerlingen in Waalwijk. De feestelijke ondertekening van het akkoord ging gepaard met muziek gespeeld door een groep kinderen.

De gemeente Waalwijk heeft hart voor goed muziekonderwijs en heeft daarom Méér Muziek in de Klas een plaats gegeven in de cultuurnota met de daarbij horende financiële middelen . Bij de ondertekening was namens de gemeente, bij afwezigheid van wethouder van den Hooven, wethouder Dilek Odabasi aanwezig: “Ik denk dat muziekonderwijs, sowieso alle kunst en cultuur, heel belangrijk is voor alle kinderen. Zeker ook de kinderen die normaal gesproken niet makkelijk in aanraking komen met kunst en cultuur. Het onderwijs is de plek waar alle kinderen te bereiken zijn. Vandaar dat we het heel belangrijk vinden om dit akkoord te realiseren en ik hoop dat het een groot succes wordt. Kunst & cultuur is belangrijk voor ieder mens.”

In het schooljaar 2020/2021 is in Waalwijk gestart met een pilot op drie scholen. Ondertussen is het aantal scholen dat heeft gekozen voor Méér Muziek in de Klas uitgebreid tot zeven. De verwachting is dat er in het schooljaar 2022/2023 meer scholen zullen aansluiten. Kunstencentrum Waalwijk is de organisatie die met de scholen in gesprek gaat over de realisatie van het muziekonderwijs. De vraag van de school is daarbij leidend.

Lions Club

Lions Club Waalwijk is een van de partijen die zich heeft aangesloten bij het akkoord. “Méér Muziek in de Klas sluit aan bij het maatschappelijk thema van Lions Club Waalwijk om kinderen in Waalwijk zoveel mogelijk kansen te bieden om zich op zoveel mogelijke terreinen te ontwikkelen’, vertelt voorzitter Francesco van Mierlo.

Stichting Meer Muziek in de Klas

Het akkoord in Waalwijk maakt deel uit van het programma Méér Muziek in de Klas Lokaal van Stichting Méér Muziek in de Klas. Stichting Méér Muziek in de Klas zet zich in voor structureel muziekonderwijs voor alle 1,4 miljoen basisschoolleerlingen in Nederland. Koningin Máxima is erevoorzitter van stichting Méér Muziek in de Klas.

Belang muziekonderwijs

In de afgelopen jaren is uit diverse onderzoeken naar voren gekomen dat muziek maken een positief effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen van jonge kinderen. Musiceren stimuleert de aanleg van neurale verbindingen tussen de verschillende delen van de hersenen waardoor de denkcapaciteit toeneemt. Ook draagt muziek maken bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en geeft het kinderen zelfvertrouwen. In Nederland is hier onderzoek naar gedaan door onder meer de bekende professor Scherder, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen