Provincie zet goede stappen met middelgrote steden in aanpak binnenstedelijke transformatie

Het Schoenenkwartier wordt op 28 juni geopend!
Het Schoenenkwartier wordt op 28 juni geopend!
Foto: Lokaal Belang

Samen met zeven middelgrote gemeenten (Waalwijk, Bergen op Zoom, Roosendaal, Oosterhout, Maashorst, Meijerijstad en Oss) werkt de provincie aan forse binnenstedelijke opgaven die de kwaliteit van de leefomgeving in deze gemeenten verbetert.

De stad wordt aangenamer, duurzamer, veiliger, groener. Dat gebeurt door te bouwen binnen de al bestaande bebouwde omgeving (inbreiden), het aanbrengen van nieuwe structuren in de stad, door te transformeren. En daarmee wordt onder meer ook de leegstand van veel panden, voor veel bewoners en bezoeker een gruwel, aanpakt.

Provincie en gemeente maken met de aanpak van leegstand tegelijkertijd een slag om het woningtekort aan te pakken. De provincie doet dit vanuit de provinciale Bestuursopdracht ‘Terugdringen woningtekort en leegstand en participeren in transformatie’. Zo draagt zij niet alleen bij aan de ontwikkeling van de vijf grote, Brabantse steden, maar zet zij ook sterk in op de zeven middelgrote gemeenten.

“Gemeenten kunnen het niet alleen”, weet gedeputeerde Ronnes van Wonen en Ruimte. “We pakken daarom onze rol en stimuleren, geven richting en maken mogelijk. We doen het dus samen. En ik ben blij te zien dat we naast afspraken in de grotere steden, ook met alle zeven middelgrote samenwerken. En zelfs aparte goede overeenkomsten hebben gesloten met Bergen op Zoom, Roosendaal, met Meierijstad voor Veghel en met Maashorst voor Uden. Binnenkort volgt Oosterhout.“

Ronnes vervolgt: “We zijn op twaalf plekken bezig, van oost tot west door de provincie, van de grote steden tot aan de zeven iets minder grotere. In sommige gevallen zijn we nog samen aan het verkennen, op andere plekken zijn we al concreet aan de gang. Wat ik mooi vind aan deze processen en uiteindelijk plannen, is dat er veel thema’s samen komen. Wonen en Werken, Retail en Economie, Mobiliteit, Energie en Klimaatadaptatie, Natuur en Water, Erfgoed, Sociale samenhang en Cultuur en Sport. Binnenstedelijke Transformaties zijn processen waarin we sámen Brabant nog beter, mooier en fijner maken om in te wonen, werken en leven.”

Waalwijk

Aan de noordzijde van de stad ligt de voormalige haven, die eind jaren zestig gedempt werd. Het is vlak bij de binnenstad, aan de Winterdijk, een belangrijke cultuur-historische plek voor wat betreft de schoenenindustrie en schoen- en leerhandel in de stad. De gemeente gaat die historie weer zichtbaar maken door er een dynamische en aantrekkelijke ontmoetingsplek van te maken. Zo komen er gebouwen voor circa 170 koop- en huurwoningen. De gemeente Waalwijk werkt ook aan een compacter centrum zodat het aantrekkelijker is voor bezoekers om er te verblijven en om evenementen te organiseren. Zo wordt het Schoenmuseum verplaatst naar het oude raadhuis en krijgt het de naam SchoenenKwartier. Deze wordt op 28 juni geopend. Kortom: De zuidkant van het centrum tot en met de Gedempte Haven worden in samenhang met elkaar opnieuw ontwikkeld.

Bron: Provincie Noord-Brabant

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen