Saamhorigheid in Sprang-Capelle tijdens de bevrijdingsoptocht!

De Trommeltjes met hun wagen: De voedseldropping.
De Trommeltjes met hun wagen: De voedseldropping.
Foto:

SPRANG-CAPELLE – De bevrijdingsoptocht is na jaren van afwezigheid weer terug. Na ruim 20 jaar van afwezigheid was er in Sprang-Capelle afgelopen zaterdag 7 mei eindelijk weer een bevrijdingsoptocht.

Deze historische optocht, die speciaal in het leven is geroepen om de bevrijding te vieren, was jarenlang traditie in Sprang-Capelle. Iedere vijf jaar waren er vele buurtschappen, straten, families en vriendengroepen die wagens bouwden, auto’s versierden en andere rijdende objecten verzamelden voor de bevrijdingsoptocht. Om deze traditie terug in eren te brengen besloot de Oranjevereniging in 2019 dat het tijd was om deze optocht weer te organiseren, in het bijzonder voor het vieren van de 75-jarige bevrijding in 2020.

KLIK HIER om alle 184 foto’s te bekijken!

Het enthousiasme binnen de gemeente was meteen groot. Velen wilden graag meedoen, trommelden hun vrienden, buurt of familie op en besloten zich aan te melden voor het bouwen van een wagen of mee te rijden met een ander voertuig. Daarnaast waren er bewoners van veel straten die zich aanmeldden om hun straat, net als vroeger, compleet te versieren. Alle bouwers en inwoners gingen aan de slag en maakten een begin met het bedenken en uitwerken van een plan binnen het thema “Vrijheid”.

In 2020 liep alles volgens schema. Wagens waren (bijna) af en versieringen waren zo goed als klaar. De coronacrisis gooide roet in het eten. Dit zorgde ervoor dat de deelnemers hun creaties binnen moesten houden. Een grote teleurstelling, maar met goede moed en reikhalzend uitkijkend naar de toekomst kwam het goed.

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover. De bevrijdingsoptocht 2022 in Sprang-Capelle. Ruim 48 rijdende objecten stelden zich op aan de Tilburgseweg. Rond de klok van 10 startte de optocht en reden de deelnemers Sprang in. Daar kwamen verschillende creaties voorbij, zoals: Engelandvaarders, de gouden koets, café de Wereld, communicatie Jan de Rooy, voedseldropping, radio Oranje, Jan de Rooy monument en de onderdrukking. Ook werden er muzikale toegiften gegeven van muziekvereniging Marijke en sambaband Batucada Arenis. Naast de wagens en de muziekverenigingen waren er ook oldtimers, legervoertuigen en was de HMT (Historisch Motoren en Tractoren vereniging) aanwezig.

Langs de route stonden de straten vol met toeschouwers. Veel gelach en plezier voor jong en oud. De sfeer was meteen goed. Inwoners verzamelden zich om samen met de buren naar de optocht te kijken. Tenten werden opgezet, koffie en gebak kwam op tafel. Kort om een gezellige en ontspannen sfeer door het dorp.

Voor veel jongeren was afgelopen zaterdag de eerste keer dat zij een Bevrijdingsoptocht meemaakte. Veel ouders vertelde aan hun kinderen: “Het is een bijzondere sfeer die je meegemaakt moet hebben om te weten hoe het is.”. Ouders die vroeger als kind op een wagen zaten konden nu meedoen met hun eigen kinderen. “Dat je nu je eigen kinderen op een wagen ziet brengt herinneringen terug van vroeger,” aldus Anette Haverhals die medeorganisator is van de optocht.

De route van de bevrijdingsoptocht ging ook langs verzorgingstehuis Elzenhoven. Hier zaten vele bewoners aan straat om naar de prachtige optocht te kijken. Voor deze mensen zijn de herinneringen het grootst. Een 101-jarige mevrouw vertelde hoe belangrijk het is om jongeren te laten zien dat we in vrijheid mogen leven. “Vroeger toen ik zelf jong was moesten ’s avonds de lichten uit en mocht je niet naar buiten. Daar was weleens onenigheid over, omdat je als kind graag naar buiten wil. Het is belangrijk dat jongeren weten wat er gebeurd is.”

De optocht ging vervolgens langs alle dorpskernen waar ze onder belangstelling van vele inwoners door de prachtig versierde straten reden. Uiteindelijk eindigde de optocht aan het evenemententerrein waar de deelnemers ook elkaars creaties konden bewonderen. Het opvolgende bevrijdingsfeest was een spektakel voor jong en oud. Iedereen was welkom om deze avond te vieren. Deze bijzondere dag werd afgesloten met een vuurwerkshow ter ere van de 75-jarige bevrijding en het 75-jarige bestaan van Oranjevereniging Wilhelmina.

Oranjevereniging Wilhelmina wil alle deelnemers en inwoners die de straten hebben versierd enorm bedanken. Het enthousiasme, positieve energie en prachtige creaties hebben ervoor gezorgd dat het voor de organisatie en alle inwoners van Sprang-Capelle een enorm succes was. De Oranjevereniging heeft een 75-jarig jubileum gehad om nooit te vergeten.

Met de bevrijdingsoptocht komt er een einde aan de drie weken feest binnen het dorp. De negen succesvolle evenementen van de afgelopen weken laten zien dat er een compleet programma voor jong en oud is binnen Sprang-Capelle.

Oranjevereniging Wilhelmina wil alle bezoekers en deelnemers van de afgelopen weken bedanken. Met nagenoeg geen incidenten laat Sprang-Capelle zien een hechte gemeenschap te zijn. Ondertussen is de feesttent aan de Akkerwinde weer afgebroken en keert de rust terug.

Een bijzonder dank aan alle vrijwilligers, sponsoren, de gemeente en iedereen die een steentje heeft bijgedragen de afgelopen weken. Zonder deze mensen kan een gemeenschapsorganisatie zoals de Oranjevereniging niet bestaan.

Bestuur Oranjevereniging Wilhelmina Sprang-Capelle

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen