Handtekeningenactie GMHK

Verbouw GMHK
Verbouw GMHK
Foto: GMHK

WAALWIJK – Het GMHK (Gemeentelijk Museum voor Hedendaagse Kunst) heeft de afgelopen 2,5 jaar via Volop Waalwijk gebruik mogen maken van het pand Grotestraat 208, de winkel waar eerder Mustafa schoenen zat. In juli 2021 werd het pand verkocht aan Waalwijker Ralph van Hilst. Hij is op dit moment het pand aan het verbouwen. Na de verbouwing hoopt het GMHK weer terug in een deel van het pand te komen.

Het GMHK opende zijn deuren eind oktober 2019. Ondanks negen maanden sluiting vanwege Corona, zijn er sindsdien bijna 8500 bezoekers geweest. Behalve de vaste kunstenaars hebben er diverse gastexposanten geëxposeerd. Maar nu dreigt het doek te vallen voor het GMHK. Er moet huur betaald gaan worden.

Ralph van Hilst heeft het pand gekocht omdat hij er brood in zag. Desondanks geeft hij het GMHK 30% korting op de commerciële huur. Waarom? Omdat ook hij vindt dat een initiatief als het GMHK niet mag ontbreken in het centrum van Waalwijk. Behalve deze korting op de huur, steekt het collectief van de kunstenaars zelf ook geld in het initiatief. Verder wordt van de gastexposanten een bijdrage gevraagd. Ondanks al deze bijdragen krijgen we niet genoeg geld bij elkaar om het GMHK te blijven exploiteren.

Diverse keren is de gemeente gevraagd om een exploitatiesubsidie. Tot nu toe is de gemeente daar nog niet op ingegaan. Onlangs heeft het GMHK de gemeenteraad toegesproken met de plannen voor de komende jaren en de vraag om €8.000,- subsidie toe te kennen. Het is nog afwachten wat de raad van ons verzoek gaat vinden. Om de druk op de ketel te houden starten we ook een burgerinitiatief. Daarvoor zijn minimaal 100 handtekeningen nodig. Op woensdag 11 en zaterdag 14 mei staan wij voor het pand Grotestraat 208 van 11.00 uur tot 17.00 uur om de handtekeningen te verzamelen.

Behalve een handtekening waarmee u de gemeente laat weten dat u het GMHK een toegevoegde waarde vindt voor het centrum van Waalwijk, kunt u die dagen ook Vriend van het GMHK worden. Om Vriend te worden gaat u een overeenkomst aan met het GMHK om vijf jaar lang een jaarlijks bedrag schenken aan het GMHK. Omdat wij een Culturele ANBI-stichting zijn, kunt u jaarlijks 125% van uw gift als aftrekpost opvoeren bij het invullen van uw belastingformulier.

Mocht u niet in het centrum zijn op deze dagen en wilt u toch Vriend van het GMHK worden, dan kunt u ons dat laten weten via [email protected].

Wij hopen op massale steun voor zowel ons burgerinitiatief als voor de oproep Vriend van het GMHK te worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen