Repair Cafés in BaLaDe en Zidewinde

Foto: Repair Café

WAALWIJK / SPRANG-CAPELLE – Komende week kunt u weer terecht bij de twee Repair Cafés in de gemeente Waalwijk.

Niet goed functionerende apparatuur, hoeft lang niet altijd te worden weggegooid. Op een Repair Café helpen technisch handige vrijwilligers u om uw defecte apparaten een tweede leven te geven. Ook voor het herstelwerk aan kleding en textiel kunt u terecht bij de Repair Cafés in BaLaDe en Zidewinde.

Repair Café Waalwijk

Op dinsdag 10 mei kunt u van 19.00 uur – 21.00 uur terecht in het wijkdienstencentrum BaLaDe. Balade 1, 5142 WX Waalwijk. Reparaties op afspraak! Reserveer telefonisch via het wijkpunt van ContourdeTwern op 0416 – 760 160 (ma. t/m vrij. tussen 9.00 – 12.00 uur). U krijgt een tijdstip door waarop u wordt verwacht.

Repair Café Sprang-Capelle

Op donderdag 12 mei is de reparatiebijeenkomst van 14.00 – 16.00 uur in cultureel centrum Zidewinde. Julianalaan 1, 5161 BA Sprang-Capelle.
Voor het Repair Café in Zidewinde hoeft u zich niet vooraf te melden. Reparaties zijn op volgorde van binnenkomst en op basis van beschikbaarheid van reparateurs. Kom tijdig!

Wat is een Repair Café?

Een Repair Café is een gratis dienst die draait om samen repareren. Op een Repair Café is gereedschap aanwezig en er zijn vrijwillige reparateurs met kennis op het gebied van elektrische apparatuur, tuingereedschap, meubilair, fietsen maken, kleding reparatie, speelgoed en computers, enzovoort. (geen witgoed en tv’s) Met hulp van een technisch handige vrijwilliger probeer je kapotte spullen te repareren. Spullen waaraan iets schort, maar die nog veel te goed zijn om weg te gooien. De ervaring leert dat de vaklui van het Repair Café bijna altijd raad weten. Ze lossen samen met u het probleem op of geven u een goed advies.

Duurzaam en sociaal

Van alle aangeboden spullen in 500 Repair Cafés in Nederland slagen reparatie-vrijwilligers erin om 70% te redden. Daarmee dragen Repair Cafés bij in het verminderen van de afvalstroom en besparen ze op de CO₂ uitstoot. De activiteit sluit hiermee aan op doelstellingen van een duurzame samenleving.
Op een Repair Café komen buurtbewoners met elkaar in contact en ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn.
‘Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot nieuwe contacten in de buurt.

Goed nieuws!

De Europese Commissie komt dit jaar met plannen om reparatie en hergebruik te stimuleren. Fabrikanten van elektrische apparaten moeten worden verplicht om producten te maken die langer meegaan en die repareerbaar zijn. Dat staat in een resolutie die het Europees Parlement op 16 maart met een grote meerderheid heeft aangenomen. Volgens de parlementsleden moet het recht op reparatie worden uitgebreid. Ook onafhankelijke reparateurs en gewone consumenten zouden gratis toegang moeten krijgen tot reparatie- en onderhoudsinformatie. Door te repareren kunnen consumenten bijdragen aan de circulaire economie.

Meer informatie over een Repair Café? Kijk op www.repaircafe.org

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen