Wereldkankerdag 2022: ETZ zet kankerpatiënten in het zonnetje

Een van onze medewerkers overhandigt een presentje aan een patiënt
Een van onze medewerkers overhandigt een presentje aan een patiënt
Foto: ETZ Tilburg

TILBURG – Voor een op de drie Nederlanders is het op een zeker moment even slikken: de diagnose kanker. De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt, maar ook dat van diens partner, familie, collega’s en vrienden. Kortom, kanker raakt uiteindelijk iedereen. Met haar deelname aan de Wereldkankerdag op vrijdag 4 februari staat het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) stil bij deze ingrijpende ziekte.

Door de geldende coronamaatregelen krijgt de Wereldkankerdag binnen het ETZ op een andere manier gestalte dan in de voorgaande edities het geval was. Toen was het mogelijk om een aantal interessante, leerzame activiteiten te organiseren. Denk hierbij aan het ervaren wat Virtual Reality kan betekenen in het herstelproces van patiënten, het deelnemen aan een mindfulness-moment en het verkrijgen van informatie over hoofdbedekking en pruiken.

Muzikaal presentje

​Daarnaast kon men ook terecht bij de Inloopruimte Oncologie, waar medewerkers een luisterend oor boden en vertelden wat zij voor kankerpatiënten en hun naasten kunnen betekenen. Nu dat allemaal niet mogelijk is, zochten diezelfde medewerkers naar een waardevol alternatief. Die kwam er in de vorm van een muzikaal presentje. Tijdens Wereldkankerdag krijgen kankerpatiënten van de verschillende verpleegafdelingen en dagbehandelingen in het ETZ Elisabeth en ETZ TweeSteden een cadeautje. Daarnaast worden zij getrakteerd op muzikale begeleiding vanuit de Muziekids Studio van het ETZ.

Op die manier worden kankerpatiënten in het ETZ in het zonnetje gezet. Hun wereld is op z’n kop gezet door de levensveranderende diagnose. De gevolgen van de ziekte en de behandeling kunnen (levens)lang voelbaar zijn. Om dat in de toekomst te veranderen, spannen vele organisaties – waaronder het ETZ – zich in om kanker te voorkomen, tijdig op te sporen en te behandelen. Daarnaast bieden zij kankerpatiënten en hun naasten psychosociale ondersteuning. Tijdens Wereldkankerdag laten die organisaties zien wat ze te bieden hebben. Een overzicht van alle georganiseerde activiteiten is op wereldkankerdag.nl terug te vinden.

Wil je meer weten over de Wereldkankerdag? Kijk dan op www.wereldkankerdag.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen