Samen Vitaal in de Wijk stimuleert beweging en contact

Foto:

In beweging blijven en contact houden met anderen: corona maakte dat niet gemakkelijk. Het project Samen Vitaal in de Wijk wil er iets aan doen en organiseert kleinschalige sport- en beweegactiviteiten in de wijken. Doel is om mensen samen te brengen en ze met plezier te laten bewegen.

“Gezelligheid staat voorop”, aldus Katie de Waal. Met haar dansschool biedt ze Fitdance-lessen aan in Den Bolder in Waspik. In Waalwijk verzorgt beweegdocent Jerry Penso lessen Plezier in Bewegen.

“Samen Vitaal in de Wijk richt zich op iedereen die graag wil bewegen, met speciale aandacht voor wie een extra steuntje in de rug wel kan gebruiken. Denk aan ouderen voor wie de drempel om te gaan bewegen hoog is, aan mensen met een beperking en ook aan mensen die weinig sociale contacten hebben en zich eenzaam voelen”, vertelt Annika Jabroer, lid van de projectgroep Samen Vitaal in de Wijk. “Deze mensen vinden het vaak moeilijk om te gaan sporten bij een vereniging of een sportschool. Om het voor hen zo laagdrempelig mogelijk te maken, organiseren we beweegactiviteiten dicht bij huis, in kleine groepen. Zodat het niet alleen makkelijker wordt om mee te doen, maar vooral om ervoor te zorgen dat buurtbewoners elkaar ontmoeten en elkaar leren kennen.”

Dicht bij huis

De beweegactiviteiten van Samen Vitaal in de Wijk worden verzorgd door sportaanbieders en zorgprofessionals die al in gemeente Waalwijk actief zijn. Zo geeft beweegdocent Jerry Penso wekelijks de les ‘Plezier in Bewegen’ bij Fysio Totaal Waalwijk in het nieuwe Gezondheidscentrum Besoyen. “De meeste deelnemers deden in coronatijd mee aan GO Fit bewegen op het balkon. Jerry was één van de instructeurs”, aldus Annika. “Ze vonden het erg leuk om samen met hun buren te bewegen en doen nu vlakbij huis opnieuw mee met Jerry’s lessen.”

Onderling contact

In Waspik zocht de projectgroep samenwerking met Katie de Waal. Katie geeft al twintig jaar dansles in haar eigen dansschool Katie-Z en combineert dat met haar werk als docente speciaal onderwijs bij Kentalis. Ze geeft dansles aan alle leeftijden en geeft bovendien danslessen in gebarentaal en aan mensen met een beperking. “Ik vind het belangrijk dat iedereen kan meedoen en kan genieten van dans”, vertelt Katie. “Daarom pas ik de lessen aan op ieders niveau. In Fitdance komt alles samen, uit mijn werk in het speciaal onderwijs en als dansdocent. Het gaat om dansen, bewegen, plezier in muziek en sociaal-emotionele ontwikkeling. De les heeft vaste elementen, waarbij ik de muziek afstem op het seizoen of een actueel thema. Daarnaast pas ik mijn instructie aan op wat de deelnemers nodig hebben en stimuleer ik vooral het onderlinge contact. Het is belangrijk dat iedereen het naar zijn zin heeft.”

Dansend, staand of zittend

Nu de sport weer open is, zitten de eerste Fitdance-lessen erop. Tot groot plezier van Katie doet er al een gemêleerd gezelschap mee. “Mannen en vrouwen, van 30 en 40 jaar tot iemand van 90. Die meneer wilde na afloop ook graag even stijldansen. Hij vertelde volop over de buurt waar hij woont, hartstikke leuk. Juist het praatje tijdens en na de les is zo waardevol.” Er is ruimte voor meer deelnemers en iedereen is welkom om mee te doen aan Fitdance, benadrukt Katie nog eens. “Fitdance is een leuke manier van bewegen, die dansend, staand of zittend op een stoel mogelijk is. Ook mensen met een auditieve beperking zijn van harte welkom. Dan ondersteun ik de les met gebarentaal. Gezelligheid staat voorop: we bewegen op favoriete muziek van vroeger en nu én drinken na afloop samen koffie of thee. En wie weet, willen deelnemers later dit jaar tijdens onze grote show laten zien wat ze kunnen. Niks hoeft, alles mag.”

Locaties & lestijden

‘Fitdance’ vindt elke woensdag van 15.00 tot 16.00 uur plaats in Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder, Schoolstraat 19 in Waspik. Fitdance kost € 3,- per les; te beginnen met een gratis proefles voor wie het eerst eens wil proberen. Neem voor vragen contact op met Katie de Waal via e-mail: [email protected] of bel beweegcoach Annika Jabroer: 06 – 22 75 0374.

‘Plezier in Bewegen’ met Jerry Penso bij Fysio Totaal Waalwijk vindt plaats op woensdagmiddag, maar er wordt gekeken of uitbreiding naar andere dagen of tijden mogelijk is. De huidige groep zit namelijk vol. Heeft u belangstelling in ‘Plezier in Bewegen’, neem dan voor meer informatie contact op met beweegcoach Annika Jabroer: 06 – 22 75 0374.

Komend voorjaar breidt Samen Vitaal in de Wijk uit met meer beweegactiviteiten in andere wijken. Houd GO Waalwijk in de gaten met berichtgeving hierover.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen