Jonge kunstenaar Luuk van Son in het G…MHK

Kunstwerken Luuk van Son
Kunstwerken Luuk van Son
Foto: G…MHK

WAALWIJK – Zoals beloofd weer wat extra informatie over de exposities die op dit moment te zien zijn in het G…MHK. Vorige week zijn al twee van de fotografen uitgelicht. Deze week weer een fotograaf (Dirk Pero) en de jonge kunstenaar Luuk van Son.

Luuk van Son (28 april 1992, ‘s-Hertogenbosch)

Luuk groeide op in Drunen en ging in Waalwijk naar de middelbare school. In 2016 rondde hij zijn opleiding als ruimtelijk ontwerper af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Al tijdens zijn opleiding zocht Luuk de spanning én de verbinding tussen de vormgevingsdiscipline en de autonome kunst. Na het afronden van zijn opleiding is Luuk onder de naam Atelier Onkruid actief als creatief maker en als autonoom kunstenaar. Zijn vrije werk bestaat uit installaties, mixed media en combinaties daarvan die steeds een relatie aangaan met de ruimte.

Luuk is gefascineerd door de schoonheid van dat wat niet is, het “niet-iets”. Als voorbeeld noemt hij een koffiekopje dat zijn functie ontleent aan de leegte en niet aan zijn vorm. Dit principe is voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron. Zo is Luuk al jaren met de camera in Antwerpen te vinden waar hij foto’s maakt van steigerconstructies die gesloopte gebouwen vervangen, met als resultaat een steeds groeiende verzameling van “plekken die ooit waren”. Een selectie van deze foto’s heeft hij als zeefdruk verwerkt in een installatie waarvoor zelfs een deel van het plafond van de expositieruimte moest wijken.

Foto expositie Dirk Pero

Dirk Pero: Fotograaf over zijn werk

Kunstwerken, maar dan net even anders.

Dagelijks zijn we op weg en passeren of gebruiken we civiele kunstwerken, zonder na te denken over het imposante karakter van deze objecten. We ervaren het als alledaags en noodzakelijk om ons doel te bereiken. In mijn dagelijks werk ben ik betrokken bij het maken van civiele kunstwerken op het vlak van betontechnologie. Stil staan bij een bouwwerk laat zien dat er sprake is van een machtig lijnenspel, mooie composities en veelzijdigheid.

Het combineren van hobby-fotografie, persoonlijke interesse en vakopleiding zijn uitgangspunt voor de afstudeeropdracht bij mijn Opleiding tot Vakfotograaf in november 2021. Civiele kunstwerken (bruggen, sluizen, viaducten en keringen), gefotografeerd en aangepast in een eigen stijl door het combineren van zwart-wit met kleur met als doel er een nieuw artistiek kunstwerk van te maken.

Een zwart-witfoto benadrukt de contrasten, licht en schaduw zijn vaak duidelijker en vallen beter op. Met kleur kun je een foto laten knallen, of een emotie versterken. Een foto in kleur voelt niet voor niets levendig en echt aan.

Uit vele mooie locaties heb ik een keuze gemaakt, waarvan ik verwacht dat u ze misschien (her)kent. Ik hoop dat u het resultaat van mijn keuzes kunt waarderen en met me eens bent dat een “kunstwerk” naast de civieltechnische invulling met recht ook aan de meer artistieke vorm van kunst voldoet.

Zet vooroordelen opzij, kijk niet met een zwart-wit blik, zet de gekleurde bril af om een mooie nieuwe ervaring op te doen.

Te zien tot eind februari in G… Museum Hedendaagse Kunst Waalwijk, Grotestraat 208. Iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen