Hazelnootboom te winnen met quiz over vergroenen

Een hazelnootboom in de winter.
Een hazelnootboom in de winter.
Foto: Pixabay / Dirk Dewulf

Wie deze maand nog meedoet aan de digitale Vergroenquiz maakt kans op het winnen van een hazelnootboom. Het duurt maar twee minuten en onderweg steekt u het één en ander op en krijgt u tips en advies. Hoe maak je bijvoorbeeld gemakkelijk zelf een bijenhotel?

Wie alleen een balkon heeft hoeft nu niet af te haken, want ook daar zijn mogelijkheden om te vergroenen en mocht u één van de 25 bomen winnen die landelijk beschikbaar zijn, dan is er vast wel een tuinbezitter die er heel blij mee zal zijn. Uw balkon kunt u bijvoorbeeld voorzien van een grasmat en vervolgens inzaaien met bloemen? Insecten worden er blij van, u vast ook en het gras zorgt ook nog eens voor isolatie. Een andere optie kan een verticale plantenwand aan de muur zijn.

Deeltuinen

In Nederland beschikken 2,4 miljoen huishoudens niet over een tuin om in te spelen, te tuinieren of te relaxen. Om iedereen het genot van een tuin te kunnen geven heeft de Stichting Deeltuinen een bijzonder project bedacht: iedereen die zijn of haar tuin ter beschikking wil stellen aan anderen kan zich aanmelden via Deeltuinen.nl. Of ontdekken waar op fietsafstand een tuin beschikbaar is.

Zaden verspreiden

Wie wel over een tuin beschikt en een boom plant, zorgt ervoor dat per dag gemiddeld 100 liter water kan verdampen. Maar is er eigenlijk geen ruimte (meer) voor, dan is het een leuk idee om een stukje border in te zaaien met bloemen zoals de stokroos. Deel na de bloei de zaden met anderen, en zo verspreidt u de planten. De stokroos groeit gemakkelijk, heeft weinig verzorging nodig en doet het prima op kleine De vlinders en bijen zullen ze wel weten te vinden.

Plantseizoen

Mocht u een hazelnootboom winnen – of zelf een boom gaan aanschaffen – dan is november tot en met januari het perfecte moment om hem te planten. De wortels krijgen in deze periode de tijd om zich te ontwikkelen en hierdoor krijgen ze in het voorjaar een razendsnelle groeispurt. Dit houdt de boom sterk en gezond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen