Percussie op plastic afvalproducten in de Bibliotheek

Foto: Bibliotheek Waalwijk

BEAT Plastic Waste in de Bibliotheek is een project van Rogier De Nijs in samenwerking met Bibliotheek Midden-Brabant. Met dit project verzet drummer Rogier De Nijs zich tegen de wegwerpmaatschappij en in het bijzonder plastic afval.

Hij verbaast zich over het gemak waarmee plastic voor eenmalig gebruik wordt gefabriceerd en verkocht – en daarna op een vuilnisbelt of in de oceaan belandt. De Nijs laat zich inspireren door deze tijd van verspilling en vervuiling en maakt van plastic afval volwaardige muziekinstrumenten, waarmee hij hypnotiserende ritmes en vervreemdende geluidslandschappen componeert. Kinderen gaan tijdens de Workshop Percussie aan de slag om een vette BEAT te maken met afval op zaterdag 6 november in Bibliotheek Waalwijk en op woensdag 10 november in de Bibliotheek LocHal.

Sla je slag met plastic afval

Onder de leiding van een ervaren workshop docent gaan kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud ‘aan de slag’ tijdens de workshop percussie; Je ontdekt de klanken uit plastic afval en maakt uiteindelijk samen met de groep een vette BEAT met afval. Deze BEAT wordt vervolgens opgenomen, en verwerkt in een gezamenlijk videokunstwerk. Hoe maak je met plastic emmers, oude specie kuipen en flessen shakers muziek? Dat leer je hier!

Concert ‘Soundtrack of the Plastic Age’

Aan het eind van het project geeft Rogier De Nijs samen met Sjaak van Dam een concert onder de noemer Soundtrack of the Plastic Age. Op 19 november is het afsluitende concert in de LocHal voor alle leeftijden. Het publiek komt de Bibliotheek binnen en wordt geconfronteerd met plastic afval. Op de plek van het concert is een vuilnisbelt te zien; een apocalyptische wereld zo lijkt het. Het is een fantasiewereld bezaaid met plastic, een surrealistisch landschap. In dit landschap bespelen twee percussionisten een scala aan instrumenten gemaakt uit plastic afval. De muziek is enigszins vervreemdend maar zeer ritmisch en hypnotiserend. Door het gebruik van videoprojecties ontstaat er een 3D totaalbeeld.

Data workshops

Zaterdag 6 november in de Bibliotheek Waalwijk
Tijd: 14.00 – 15.30 uur
Aanmelden in de bibliotheek of via [email protected]

Woensdag 10 november in de Bibliotheek LocHal
Tijd: 15.00 – 16.30
Aanmelden via [email protected]

Datum concert

Vrijdag 19 november in de Bibliotheek LocHal
Tijd: 19.30 – 22:00
Aanmelden via [email protected]

Deelname aan de workshops en het concert is gratis.

Met BEAT Plastic Waste in de Bibliotheek worden de bezoekers van de Bibliotheek middels kunst en muziek uitgenodigd zich te verdiepen in het thema plastic vervuiling. Wie meer wil weten en/of mee wil praten over dit thema, kan zich aanmelden voor de online groep ‘De Plastic Troep’: https://www.kenniscloud.nl/page/7388/de-plastic-troep waar kennis in de vorm van interessante boeken, documentaires, etc. over dit thema te vinden is en waar ruimte is voor vragen en gesprekken rondom plastic afval.

Voor meer informatie zie ook: www.beatplasticwaste.com en www.bibliotheekmb.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen