Unieke dansvoorstelling ‘Oor/Sprong’ in de Sint-Jan op 9 oktober

Foto: Hans Gerritsen

Op zaterdagmiddag 9 oktober 2021 presenteren dansgezelschap De Stilte en ensemble Cappella Pratensis, samen met de internationaal bekende harpist Remy van Kesteren de dans- en muziekvoorstelling ‘Oor/Sprong’ in de Sint-Jan Waalwijk.

Deze voorstelling, uitgevoerd door professionele dansers en musici, wordt deze middag tweemaal uitgevoerd, om 13:30 en om 16:00 uur. De organisatie is in handen van de Vrienden van Sint-Jan de Doper. Het wordt een unieke beleving om mee te maken. Het aantal plaatsen is beperkt, daarom is vooraf aanmelden nodig via de website van de Vrienden. Entree is gratis; na afloop wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Voorstelling ‘Oor/sprong’

In Oor/sprong geven twee muziekstukken van Pierre de la Rue en een van Dufay kleur aan de wijze van samenzang. Als muzikale tegenhanger klinkt de harp van Remy van Kesteren. In het verschil treffen harp en zang elkaar. In de dans van De Stilte wordt die voorwaarde vertaald in het begroeten en het ontmoeten van elkaar. In de kerk, een gebouw met geschiedenis, springen vier zangers van Cappella Pratensis, vijf van dansers De Stilte en harpist Remy van Kesteren van het verleden naar het heden met het oog op een toekomst, die ruimte laat voor de ontmoeting.

Cappella Pratensis

Cappella Pratensis is een vocaal ensemble dat de polyfonische meesterwerken van Josquin Desprez en zijn tijdgenoten uit de 15e en 16e eeuw ten gehore brengt in traditionele concerten en hedendaagse moderne voorstellingen. Het ensemble onder leiding van artistiek directeur Stratton Bull specialiseert zich in deze muziek uit de Gouden Eeuw van Brabant met aandacht voor de originele wijze van uitvoering.

Dansgezelschap De Stilte

De Stilte is een internationaal opererend dansgezelschap dat met name voor kinderen werkt. Het gezelschap wil met zijn voorstellingen en dansactiviteiten, die de verbeelding prikkelen, de speelse leerdrift van kinderen stimuleren en hun artistieke vermogens aanjagen. Door het spel leert een kind met hart en ziel zijn wereld kennen en zich te positioneren in een overdonderende samenleving. De artistieke leiding is in handen van Jack Timmermans.

Harpist Remy van Kesteren

Remy van Kesteren (1989) is een van de bekendste harpisten van Nederland en wordt wereldwijd gezien als een toptalent. Zijn concertdebuut maakte hij op 16-jarige leeftijd bij het Nederlands Kamer Orkest in het Concertgebouw Amsterdam. Daarna waren er optredens voor de doopplechtigheid van prinses Amalia en in Carnegie Hall (New York, USA). Van Kesteren is de oprichter van het Nederlands Harp Festival in Utrecht, waarvan in 2010 en 2012 een editie heeft plaatsgevonden, en in 2014 een nieuwe editie is voorzien. “Een ware revolutie in de harpwereld”, aldus Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door.

Iedereen welkom, wél vooraf aanmelden

Iedereen is zaterdag 9 oktober van harte welkom in de Sint Jan bij één van de twee voorstellingen om 13:30 en om 16:00 uur. Het aantal plaatsen is beperkt door de bijzondere wijze van uitvoeren van deze voorstelling. Daarom dient u zich vooraf aan te melden voor het bijwonen van deze activiteit. Dat doet u online via www.vriendensintjanwaalwijk.nl/aanmelden of – alléén indien u niet beschikt over internet – via telefoonnummer 06 – 1509 8487.

De unieke manier van uitvoeren in de kerk maakt dat een deel van de toeschouwers op de trap naar het altaar zal zitten op een zacht zitkussentje; de voorstelling duurt ongeveer 50 minuten.

De entree is zoals altijd gratis. De uitvoeringen starten dus om 13:30 en om 16.00 uur en de deuren staan, na aanmelding vooraf, een half uur vooraf voor u open. Na afloop wordt gevraagd om een vrije gift die bedoeld is om de kosten van de organisatie van deze activiteit te kunnen betalen. Hopelijk zien we u, na uw aanmelding, op zaterdag 9 oktober!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen