50 jaar Zonnebloem Waspik

Foto: Zonnebloem Waspik

WASPIK – De Nationale Zonnebloem zet zich al ruim 60 jaar in om mensen met een lichamelijke beperking op allerlei manieren te helpen, waarmee ook bereikt wordt dat zij uit een sociaal isolement worden gehaald. De Nationale Vereniging De Zonnebloem werd officieel opgericht op 17 januari 1949 en is uitgegroeid tot een organisatie met 40.000 vrijwilligers en ruim 1500 afdelingen.

De Zonnebloem Afdeling Waspik is er daar één van en is opgericht 1 mei 1971. Dat betekent dus dat in 2021 het 50 jarig jubileum gevierd gaat worden. Een dergelijk jubileum verdient aandacht voor een organisatie die zich al die jaren zo intensief bezig houdt met de doelstelling waarvoor zij is opgericht. Een plaatselijk goed georganiseerde Zonnebloem die voldoet aan alle landelijke eisen en onder die vlag ook op een verantwoorde manier omgaat met zijn gasten uit eigen omgeving.

Belangrijke initiatiefnemers van het eerste uur: mevrouw de Bont- Taks, mevrouw Boons-Zijlmans, mevrouw Verschuren-Savelkouls, mevrouw van Turnhout en zuster Vissers. De vrijwilligers van het eerste uur waren mevrouw Jo Op de Weegh, mevrouw Tonny Zijlmans en mevrouw Riet van Dongen.

Aanvankelijk waren de activiteiten uitsluitend gericht op het bezoeken van zieke mensen. Maar dat is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een organisatie die bijna maandelijks een activiteit organiseert om de bij de Zonnebloem ingeschreven gasten uit hun isolement te halen. Met een gemotiveerd bestuur en ongeveer dertig zeer bekwame vrijwilligers wordt er dan ook voortdurend naar gestreefd om het leven van honderd gasten aangenamer te maken. Het is vooral ook belangrijk te weten dat leeftijd niet bepalend is voor deelname aan de doelgroep. Ook en vooral jonge mensen met een fysieke beperking hebben behoefte aan en recht op aandacht. Door de jaren heen is ook gebleken dat één op één contacten als erg waardevol worden ervaren. Om die reden is het ook van groot belang dat het vrijwilligersbestand voortdurend wordt aangevuld met nieuwe jonge en enthousiaste medewerkers. Ook in de regio Midden-Langstraat heeft de afdeling Waspik een goed contact en wordt er daar waar mogelijk is samengewerkt.

De Zonnebloem afdeling Waspik bestaat 50 jaar

Op vrijdag 15 oktober 2021 is het feest en dat gaat groots gevierd worden. Heel Waspik moet weten dat De Zonnebloem een prominente plaats inneemt in het maatschappelijke leven om mensen met een fysieke beperking vreugde en een beetje afleiding te brengen. Aandacht voor elkaar en samenzijn is een levenselixer.

De feestdag wordt natuurlijk goed voorbereid door een feestcommissie die als enige doel heeft om deze jubileumdag onvergetelijk te maken. Het dagprogramma blijft vooralsnog een verrassing. Maar wel mag al bekend worden dat deze dag, waar zo verwachtingsvol naar wordt uitgekeken, afgesloten wordt met een galadiner van hoogstaande kwaliteit, waar alle gasten en vrijwilligers en genodigden bij aanwezig zullen zijn. Daarmee wordt door de Afdeling Waspik het motto van de Nationale Vereniging De Zonnebloem wel ten zeerste waargemaakt.

“Er kan zoveel meer dan je denkt”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen