Meer kans op een bijenzwerm door het warme weer

Een bijenzwerm is ongevaarlijk
Een bijenzwerm is ongevaarlijk
Foto: Janet Van Ommeren via Pixabay

In de maanden mei en juni en soms ook nog wel in juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zogenaamde bijenzwerm te vormen. Na een periode met koud weer en zelfs nachtvorst komen de bijen versneld in ontwikkeling met de warme dagen die voor ons liggen. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met de koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen.

Voordat ze dit hebben gevonden maakt de bijenzwerm een tussenstop. Ze vormen een klont bijen aan een boomtak, een hekje of een dakrand, soms zelfs in de spouwmuur van een woning. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen. In de tussentijd gaan verkenners op zoek naar een nieuw ‘huis’. Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om u te steken. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets verdedigen.

Onze honingbijen overleven het zelden zonder hulp van een bijenhouder. Ze hebben een goede plek nodig om te overleven en als er niet genoeg voedsel is, dan moeten ze bijgevoerd worden. Bijenhouders hebben diverse methodes om de zwermdrift onder controle te houden. Maar soms is een bijenvolk gewoon toe aan verhuizen.

imkerWat doe je als je een bijenzwerm vindt?

  • Raak niet in paniek! Een zwerm is niet gevaarlijk.
  • Blijf rustig en houd afstand.
  • Bel een imker. Deze komt langs om de zwerm op te halen.
  • Neem afstand tot een zwerm en laat het geheel met rust.

Een aantal bijenhouders helpen je graag van de zwerm af. Op verzoek komen ze de zwerm scheppen en nemen hem mee om het volkje in een kast of korf onder te brengen. Het kan zijn dat ze een kleine vergoeding vragen voor hun werk. Vraag dat gelijk.

Waar vind ik een imker?

Er is ongetwijfeld een bijenhouder, een imker bij jou in de buurt. Neem daarmee contact op. Er zijn enkele honderden lokale afdelingen waarin imkers zijn verenigd. Hier kan je imkers in jouw buurt vinden.

Gestoken door een bij?

Een bij kan maar een keer steken; de angel blijft achter en de bij sterft. Imkers lopen vaker een bijensteek op dan iemand die nooit in de buurt van bijenvolken komt. Wat te doen als iemand wordt gestoken? Er is een protocol ‘bijensteken’ opgesteld hoe te handelen.

Bron: overbetuwe.nieuws.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen