Vijfde editie Nationale Diabetes Challenge Waalwijk start

De Nationale Diabetes Challenge Waalwijk start op woensdag 26 mei
Foto:

Op woensdag 26 mei start de vijfde editie van Nationale Diabetes Challenge (NDC) Waalwijk. Na een ‘light’ editie in 2020, waarbij de 20-weekse wandelchallenge noodgedwongen werd ingekort, kan de organisatie dit jaar wel een volwaardige editie organiseren. Geheel coronaproof, uiteraard. Nieuw dit jaar zijn wandelgroepen in Waspik en Sprang-Capelle.

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) Waalwijk wordt voor het vijfde achtereenvolgende jaar georganiseerd. Tot en met september wandelen deelnemers wekelijks in groepjes met elkaar, met het doel de gezondheid te verbeteren. Iedere wandelgroep wordt begeleid door een zorgprofessional. De NDC is een initiatief van de landelijke Bas van de Goor Foundation (BvdGF).

In 2017 besloot Lilianne Kuypers, praktijkverpleegkundige bij een huisartsenpraktijk in Waalwijk om de challenge ook in de gemeente Waalwijk te organiseren. Ze is nog altijd nauw betrokken bij de organisatie en is trots dat ze de NDC Waalwijk in enkele jaren zag uitgroeien tot een mooi wandelevent. Ze vertelt: “De NDC is opgezet om de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren. Inmiddels is de NDC Waalwijk vooral een wandelevenement waar ook mensen die geen diabetes hebben van harte welkom zijn. Door twintig weken achtereen te wandelen worden deelnemers fitter, gezonder en energieker. Wandelen is een laagdrempelige beweegvorm. Er wordt rekening gehouden met ieders niveau; de intensiteit en afstand van de wandelingen wordt langzaam opgebouwd. Na twintig weken sluiten we de NDC af met een vierdaagse en een landelijke slotdag.”

In 2020 werd de NDC noodgedwongen ingekort. Na een aanvankelijke afgelasting, werd uiteindelijk een ‘light’ versie georganiseerd van 10 weken. Dit jaar hoopt de organisatie de 20 weken weer te kunnen voltooien. Lilianne Kuypers: “Uiteraard wandelen we coronaproof. Dat houdt in dat we in kleine groepen op 1,5 meter afstand van elkaar wandelen. Hopelijk kunnen we dit jaar weer veel deelnemers begroeten. In 2019 deden er zo’n 140 mensen mee! Tijdens de eerste vier edities bevonden de startlocaties zich alleen in Waalwijk. Dit jaar is een samenwerking aangegaan met twee bestaande wandelgroepen in Sprang-Capelle en Waspik. Zo kunnen inwoners uit deze kernen dichtbij huis meewandelen. Voor alle groepen zijn nieuwe deelnemers welkom. Natuurlijk hopen we dat iedereen 20 weken meedoet, maar aansluiten kan ook later nog.”

Elke week NDC-wandeldag

Op woensdag 26 mei gaat de NDC van start. De wandelingen vinden vervolgens t/m eind september plaats.

Waalwijk:

  • Woensdagmiddag: vertrek om 13.30 uur vanaf Parkpaviljoen, Grotestraat 154a in Waalwijk. Doelstelling van deze middaggroep is dat deelnemers over enkele maanden een wandeling van 5 kilometer in een rustig tempo kunnen volbrengen.
  • Woensdagavond: vertrek om 18.30 uur vanaf atletiekbaan ACW’66, Olympiaweg 10 in Waalwijk. U kunt trainen voor de afstanden 5, 10 of 15 kilometer (alle afstanden vertrekken om 18.30 uur).

Waspik:

  • Woensdagochtend vertrek om 10.30 uur bij Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder, Schoolstraat. Er wordt getraind voor een afstand van 5 kilometer.

Sprang-Capelle:

  • Donderdagochtend, vertrek om 11.00 uur bij Cultureel centrum Zidewinde. Afstand: 5 km.

Zorgprofessionals

Meerdere Waalwijkse zorgprofessionals uit de eerstelijnszorg zijn bij de NDC betrokken, zoals huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten, diabetes- en wijkverpleegkundigen. Om te zorgen dat ook de vrijwilligers zonder zorgachtergrond de juiste begeleiding kunnen bieden, verzorgt NOC*NSF voor hen een cursus wandeltraining. Daarnaast wordt de NDC Waalwijk ondersteund door Wandelsportvereniging Waalwijk ’82, Atletiekvereniging Waalwijk ’66, Stichting Parkpaviljoen, GO Waalwijk en het buurtsportcoachteam Waalwijk. Zij stellen accommodaties en materialen beschikbaar en staan de organisatie met raad en daad bij. Kijk voor meer informatie of inschrijven op www.nationalediabeteschallenge.nl/ndcwaalwijk.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden