Gemeente Loon op Zand sluit twee drugspanden in Kaatsheuvel

Foto: Loonopzand.nieuws.nl

Twee woonpanden in het centrum van Kaatsheuvel worden als het aan de gemeente ligt op korte termijn gesloten. Bij het eerste, aan het Anton Pieckplein, is dat per vanochtend, dinsdag 18 mei om 11.30 uur. Het andere sluit aanstaande donderdag.

“Beschouw de sluitingen maar gerust als een subtiele aanwijzing dat we er helemaal klaar mee zijn”, zegt burgemeester Hanne van Aart. “Achter ieder drugspand schuilt een verhaal van schulden, peilloos verdriet en gewetenloze criminelen die misbruik maken van de onwetendheid en kwetsbaarheid van anderen. Dat willen we met wortel en tak uitroeien.”

“De meeste softdrugsgebruikers gebruiken af en toe en leven verder hun leven”, vervolgt ze. “Prima, kan ik niet zo mee zitten. Met criminelen die kwetsbare inwoners voor hun karretje spannen wel.” Het kan o zo aanlokkelijk klinken ‘even’ een kamer beschikbaar te stellen voor plantjes, ‘even’ wat wiet te verkopen. “Voor je het weet kom je echt niet meer van je criminele vrienden af. We willen voorkomen dat kwetsbare inwoners door dit soort tuig misbruikt wordt en daarmee hun leven duurzaam vergooien.”

Wet Damocles

De wet Damocles biedt de burgemeester de mogelijkheid drugspanden te sluiten als de openbare orde en veiligheid ernstig in gevaar zijn. “Zo’n drugspand wordt al snel een magneet voor dealers, klanten en concurrerende criminelen”, licht Van Aart haar beleid toe. “Daar wordt een buurt niet beter van. Om bij kwekerijen over het brandgevaar door oververhittende apparatuur en onklaar gemaakte elektriciteitsmeters nog te zwijgen.”

Wie met de sterke arm van gemeente en OM in aanraking komt, krijgt zorg aangeboden. Team veiligheid, het wijkteam en de politie bieden deze aan. “Door te helpen en door oude ‘vrienden’ uit de buurt te houden, krijgen inwoners de ruimte in hun hoofd om voortaan betere keuzes te maken.” Willen mensen zich wel laten helpen door dezelfde mensen die hen uit hun huis zetten? “Ze accepteren die hulp op vrijwillige basis. Of niet. In dat geval is de kans groot dat ze binnen de kortste keren helaas weer in eenzelfde situatie zitten.”

Verdachte situaties

Om mogelijk gevaarlijke situaties tijdig te signaleren, blijft ieders oplettendheid gewenst. Inwoners wordt gevraagd om bij verdachte situaties contact op te nemen met de politie. Meldingen kunnen ook anoniem worden gedaan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen