GO Fit ‘bewegen op balkon’ gaat weer van start

Foto: Archieffoto: GO Waalwijk

Om zelfstandig wonende ouderen in beweging te houden, startte GO Waalwijk in het voorjaar van 2020 een GO Fit-programma met beweegactiviteiten op locatie, gevolgd door maandenlange GO Fit TV-uitzendingen. Gezien de alsmaar voortdurende lockdown wordt op 11 mei opnieuw gestart met ‘GO Fit Bewegen op het Balkon’. Wekelijks zullen de beweegcoaches verschillende locaties gaan aandoen.

Binnensportlocaties zijn al langere tijd gesloten, maar ook in de periode dat binnen bewegen nog wel was toegestaan, bleven veel ouderen liever thuis. De coronacrisis had en heeft veel impact op iedereen, ook op senioren. Het sociale leven staat al langere tijd op een zeer laag pitje, velen voelen zich eenzaam. Ook voldoen veel ouderen bij lange niet aan de aanbevolen beweegnorm (minimaal 2,5 uur per week matig intensief bewegen en 2x per week spier- en botversterkende oefeningen en balansoefeningen). Alle reden voor GO Waalwijk om ook dit voorjaar het programma GO Fit Bewegen op het Balkon te organiseren.

Succesvol beweegprogramma

Wat eind maart 2020 als een proef van start ging, mondde uit tot een succesvol beweegprogramma dat tot september 2020 doorliep. Er werden tientallen GO Fit beweegactiviteiten georganiseerd op verschillende locaties in Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle; er deden bijna duizend ouderen aan mee. Annika Jabroer, beweegcoach senioren en sociaal werker bij ContourdeTwern, zette het GO Fit-programma op. Haar collega Jerry Penso – afgelopen jaar als docent betrokken bij de balkonsessies – coördineert het programma dit keer. Ook zal hij veel van de beweeglessen op locatie zelf gaan verzorgen. Jerry vertelt: “We hebben het afgelopen jaar enorm veel mensen in beweging gekregen en gehouden en daar zijn we blij mee. Voldoende beweging helpt om fit en gezond te blijven. Van november tot en met eind april boden we op alle werkdagen het tv-programma GO Fit aan; elke ochtend thuis voor de buis meedoen met GO Fit TV. Nu het voorjaar echt is aangebroken, schakelen we over naar GO Fit op locatie. Veel mensen die afgelopen jaar trouw meededen, vroegen al of we weer zouden komen! We gaan zo’n vijftien locaties op vaste momenten aandoen om samen met de bewoners aldaar te bewegen. Uiteraard alles op afstand, conform de coronaregels. Bewoners op hun balkon of galerij of voor de eigen voordeur, wij geven op afstand instructie.”

Laagdrempelig bewegen

Tijdens de GO Fit-lessen wordt aandacht besteed aan het verbeteren van spierkracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, kracht en lenigheid. Dit alles op een laagdrempelige manier, waarbij gezelligheid voorop staat. Beweegcoach Jerry Penso wordt tijdens de beweegactiviteiten afwisselend ondersteund door Kim Heerkens (buurtsportcoach en zweminstructrice Olympia), Madelon Uijtdehaage (Wij Blijven Fit), Jip de Groot en Ilona Merkx (Yoga Ilona). Ook wordt het programma dit jaar bijgestaan door de Old Stars van Samen RKC. Deelname is kosteloos. Hoe lang GO Fit Bewegen op het Balkon zal doorlopen, is nog niet duidelijk. Jerry: “Natuurlijk hoopt iedereen dat we snel weer welkom zijn bij verenigingen, in sportscholen en buurthuizen. Voorlopig zullen we deze beweegactiviteiten op locatie gaan organiseren, om de deelnemers vervolgens in de loop van het jaar uit te kunnen nodigen voor beweeglessen op een locatie in de buurt. Want samen bewegen is gezond én gezellig, dat wil ik de deelnemers ook heel graag meegeven.”

Kijk voor aankomende data, tijden en locaties op www.gowaalwijk.nl/gofit. GO Fit Bewegen op het Balkon is uitsluitend bedoeld voor bewoners van de desbetreffende locaties, waarbij uiteraard alle coronamaatregelen in acht genomen moeten worden.

Wie thuis in beweging wil blijven, kan de GO Fit TV-uitzendingen terugkijken via www.gowaalwijk.nl/gofit. Voor vragen over de GO Fit-activiteiten kunt u contact opnemen met coördinator Jerry Penso via 06 227 50 374 of per mail: [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden